Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έπειτα από συστηματικούς ελέγχους που έκανε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διαπίστωσε ότι περίπου 27.000 Ελληνες έχουν αδήλωτες καταθέσεις 11 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου με έναν φόρο 30% μπορούν να εισπραχτούν για το Ελληνικό Δημόσιο έως και 3,3 δισ. ευρώ. Οι διασταυρώσεις αποκάλυψαν ότι πάνω από 5 εκατ. ευρώ καταθέσεις στο εξωτερικό έχουν 750 άτομα, άνω των 2 εκατ. 1.727 φυσικά πρόσωπα, πάνω από 1 εκατ. 4.000 φορολογούμενοι, 300.000 ευρώ και πάνω 28.000 Ελληνες πολίτες και άνω των 100.000 ευρώ 54.000 πολίτες.
Στο υπουργείο Οικονομικών και στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εξετάζουν τα εξής σενάρια αναφορικά με τα αδήλωτα κεφάλαια ύψους 11 δισ. ευρώ:
Να καλέσει η Εφορία και τους 27.000 φορολογούμενους και να αποδείξουν πού βρήκαν τα χρήματα. Στην αρχή θα κληθούν όσοι έχουν καταθέσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ και με την πάροδο του χρόνου και οι υπόλοιποι. Εάν δεν δικαιολογηθούν τα ποσά, να θεωρηθούν ως εισόδημα και να φορολογηθούν με βάση την υπάρχουσα κλίμακα φορολογίας που φτάνει το 45%. Η διαδικασία θεωρείται και είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.
Να επιβληθεί κλιμακωτός φόρος από 15% έως 35% ανάλογα με το ύψος του ποσού.
Να επιβληθεί εφάπαξ φορολογία 30% σε όλο το ποσό χωρίς να κληθούν από την Εφορία οι φορολογούμενοι. Η ΓΓΠΣ θα πάρει όλα τα στοιχεία και θα στείλει απευθείας το σημείωμα με τον φόρο στο σπίτι του φορολογούμενου, στο μοντέλο των γερμανικών και βρετανικών ελεγκτικών αρχών. Ο φορολογούμενος δεν θα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί, καθώς αυτομάτως θα περάσει στα αρχεία της Εφορίας. Εάν δεν πληρώσει, θα τρέχουν οι προσαυξήσεις κ.λπ. Στην αρχή το σημείωμα θα σταλεί σε 4.750 άτομα, δηλαδή σε όσους έχουν αδήλωτες καταθέσεις πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Συμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», το πιο πιθανόν είναι να υιοθετηθεί η διαδικασία του τρίτου σεναρίου. Τα ονόματα των 54.000 φορολογουμένων παρέδωσε στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στέλιο Στασινόπουλο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από τις αρχές του 2010, με την έντονη φημολογία περί ένταξης της χώρας στο ΔΝΤ, αρκετοί Ελληνες άρχισαν να βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Η φυγάδευση κεφαλαίων συνεχίστηκε και το 2011 και το 2012. Στις αρχές μάλιστα του 2012 το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε και πήρε όλα τα εμβάσματα όλων όσοι «έδιωξαν» τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.
Στη συνέχεια τα ονόματα αυτά δόθηκαν στη ΓΓΠΣ, έτσι ώστε να ελεγχθούν οι φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 5 ετών για να διαπιστωθεί αν τα χρήματα αυτά προέρχονται είτε από εισοδήματα είτε από πωλήσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας. Μεγάλο βάρος δόθηκε στην αρχή στα ποσά άνω των 500.000, στη συνέχεια στα ποσά άνω των 300.000 και μετά στα ποσά άνω των 100.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Κάντε το σχόλιό σας!