Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Πότε θα μεταβληθεί το ύψος των συντάξεων και γιατί

Τον Ιούλιο αναμένεται να ξεκαθαρίσει για 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχους ποιο θα είναι το καθαρό ύψος των αποδοχών τους ενώ η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί πλήρως από την επόμενη χρονιά. Μέχρι τότε, εκατοντάδες χιλιάδες θα είναι αυτοί που θα καταγράψουν μεταβολές στα ποσά που θα κατατίθενται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.


Πιθανή είναι η εμφάνιση μιας μικρής αύξησης των καθαρών αποδοχών για τους επόμενους τρεις μήνες (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο καθώς οι συντάξεις του Μαρτίου καταβλήθηκαν ήδη) η οποία θα αφορά μόνο στους δικαιούχους επικουρικών συντάξεων. Βέβαιη είναι, από την άλλη πλευρά η μείωση των καθαρών αποδοχών από τον Ιούλιο καθώς τότε αναμένεται να ενεργοποιηθεί το νέο σύστημα υπολογισμού της παρακράτησης φόρου. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και μετά, ο φόρος εισοδήματος θα παρακρατείται επί του αθροίσματος κύριας και επικουρικής σύνταξης, γεγονός που θα επιφέρει και μείωση των καθαρών αποδοχών.

Το «φαινόμενο» των αυξομειώσεων, οφείλεται στην αλλαγή του νόμου που αφορά στον υπολογισμό της παρακράτησης φόρου. Μέχρι σήμερα, οι συνταξιούχοι πλήρωναν παρακράτηση φόρου για την κύρια σύνταξη η οποία υπολογιζόταν με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Για την επικουρική σύνταξη, η παρακράτηση γινόταν με αυτοτελείς συντελεστές (5%, 10% κλπ). Πάντοτε προέκυπτε μια διαφορά φόρου την οποία οι συνταξιούχοι καλούνταν να καταβάλλουν στην εφορία με το εκκαθαριστικό της επόμενης χρονιάς.

Με βάση τον νέο νόμο, η παρακράτηση πρέπει να γίνεται επί του αθροίσματος κύριων και επικουρικών συντάξεων. Το μέτρο, δεν εφαρμόστηκε από τον Ιανουάριο όπως θα έπρεπε καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ακόμη τη σχετική απόφαση ενώ η ΗΔΙΚΑ (ηλεκτρονική διακυβέρνηση κοινωνικής ασφάλισης) που είναι και η αρμόδια για να κάνει τους σχετικούς υπολογισμούς, φέρεται να αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα.
Από τον Ιούλιο, η παρακράτηση προγραμματίζεται να γίνει κανονικά στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. Μέχρι τότε, όλοι οι συνταξιούχοι θα έχουν πληρώσει –μέσω της παρακράτησης- λιγότερο φόρο από αυτό που θα όφειλαν. Πρακτικά, θα έχουν συσσωρεύσει μια οφειλή στην εφορία. Αυτή η οφειλή, σχεδιάζεται να καταβληθεί με τα εκκαθαριστικά του 2015. Πλήρης ομαλοποίηση, αναμένεται από τον Ιανουάριο του 2015 καθώς το σύνολο του φόρου θα παρακρατείται από το άθροισμα των κύριων και των επικουρικών συντάξεων και τα εκκαθαριστικά της εφορίας θα έρχονται –υπό την προϋπόθεση ότι ο συνταξιούχος δεν θα έχει άλλα εισοδήματα- μηδενικά.
newsroom naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...