Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Bενιζέλος Κουβέλης αφήνουν υπονοούμενα για αλλαγή Πρωθυπουργού

Παρά το γεγονός ότι έχει κλειστεί ραντεβού την ερχόμενη Δευτέρα για να ευρεθεί συμβιβασμός μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στο θέμα της ΕΡΤ που προκαλεί νέα αιφνίδια κυβερνητική κρίση οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εξαπέλυσαν σήμερα νέες αιχμές εναντίον του Αντώνη Σαμαρά.

Βενιζέλος: Basta, δείξε λίγο σεβασμό

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στη Βουλή εξέφρασε εκ νέου τη δυσφορία του για το λουκέτο στην ΕΡΤ, -αλλά και στο κανάλι της Βουλής- και διεμήνυσε στον πρωθυπουργό να σταματήσει τις διαρροές από το περιβάλλον του «γιατί μπορούμε και εμείς να μιλήσουμε για όλα τα θέματα». «Αυτό συνέβη στην ΕΡΤ είναι ένας καταλύτης, υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας, πρόβλημα Δημοκρατίας» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά κατά τη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα το απόγευμα επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.

«Του κάναμε την τιμή να αποδεχθούμε ότι θα είναι πρωθυπουργός, αλλά η κυβέρνηση δεν είναι μονοκομματική που ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους. Πρέπει να είναι μία κανονική κυβέρνηση που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό», είπε ο κ. Βενιζέλος και άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές ή και η αλλαγή πρωθυπουργού αν ο κ. Σαμαράς τραβήξει τα πράγματα στα άκρα.

«Δεν δεχόμαστε μαθήματα αποφασιστικότητας. Δεν χρειάζεται εκλογές η χώρα, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν τις φοβάται. Διαρρέουν διάφοροι διάφορα. Ισως αυτά γίνονται ερήμην των αρμοδίων, αλλά σενάρια και μυθεύματα για το ποιος ήξερε τι... μπάστα, σεβασμός, γιατί μπορούμε και εμείς να μιλήσουμε με όλα τα θέματα».

Κουβέλης: Ανοιχτή ΕΡΤ για να συνεχιστεί η πορεία της κυβέρνησης

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η κοινή συνεδρίαση ΚΟ - ΕΕ της ΔΗΜΑΡ και στην εισήγηση του ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι «πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος συνεργασίας μεταξύ των τριών κομμάτων. Είναι αναγκαίο να υπάρξει συντονισμός της κυβέρνησης, καθότι η κυβέρνηση είναι τρικομματική και ο πρωθυπουργός όχι μόνος του».

Τέσσερα βασικά σημεία που επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είναι:
-Δεν έχουμε πρόθεση ούτε επιθυμούμε να ρίξουμε την κυβέρνηση
-Να συζητήσουμε το σχέδιο νόμου που είχε καταθέσει ο Ηλίας Μόσιαλος (του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου)
-Αν πέσει η κυβέρνηση θα οφείλεται στην ακαμψία και την αδιάλλακτη θέση του Αντώνη Σαμαρά
-Να παραμείνει ανοιχτή η ΕΡΤ (να ανοίξει άμεσα),να ανοίξει ο πομπός, καθώς αυτό στη ΔΗΜΑΡ μεταφράζεται ως πράξη αυταρχισμού,- έστω και με πρόγραμμα επαναλήψεων-, ώστε να μην βγαίνει προς τα έξω η εικόνα μιας χώρας που κλείνει τη δημόσια τηλεόραση.
Από κει και πέρα, ο κ, Κουβελης την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να προτείνει να γίνει άμεσα η εξυγίανση του οργανισμού ακόμα και με σχέδιο μιας μεγάλης εταιρείας συμβούλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ο βουλευτής Δημήτρης Ψαριανός έθεσε θέμα πρωθυπουργού.

Στο Μαξίμου συζήτησαν για εκλογές αλλά «δεν το βλέπουν»

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τα τελευταία 24ωρα συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο καλοκαίρι (ετέθη μάλιστα και η 14η Ιουλίου ως πιθανή ημερομηνία) εφόσον οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αποπειραθούν -με την πρόταση νόμου που κατέθεσαν- να ακυρώσουν την πολιτική πρωτοβουλία που ανελήφθη με το κλείσιμο της ΕΡΤ, θεωρούν ότι η νέα συνάντηση που προγραμματίζει ο πρωθυπουργός μπορεί να εκτονώσει την ένταση και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Ο Πρωθυπουργός δια του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη επικοινώνησε σήμερα με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη και καθόρισε νέα συνάντηση για την ερχόμενη Δευτέρα ώστε να διαλευκανθούν όλα τα σημεία διαφωνίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Πού θα υποχωρήσει ο Πρωθυπουργός:

Τα σημεία στα οποία μπορεί να υποχωρήσει ο Πρωθυπουργός είναι τα εξής, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr:

Να επισπευσθεί η επαναλειτουργία της νέας κρατικής τηλεόρασης και αντί για τις 29 Αυγούστου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός 1,5 μηνός.

Να δοθεί μεγαλύτερο δώρο στους εργαζομένους που θα αποχωρήσουν από την ΕΡΤ

Πιθανόν να γίνουν και κάποιες άλλες αλλαγές που θα απαιτήσουν οι εταίροι προκειμένοι να αποδεχθούν το Προεδρικό Διάταγμα για την ΕΡΤ.

«Θα τα βρούμε» λένε στο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι «μπορούμε να τα βρούμε» αφού και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έχουν ως κοινό στόχο «μια αξιοκρατική και σύγχρονη ραδιοτηλεόραση χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος», όπως σημειώνουν.

Τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά διευκρινίζουν ότι δεν ευθύνεται ο πρωθυπουργός για την ένταση και την πόλωση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η οποία παρ' ολίγον να οδηγήσει σε εκλογές. Ο ίδιος άλλωστε -όπως επισημαίνουν- δεν αιφνιδίασε κανέναν καθώς οι κυβερνητικοί του εταίροι είχαν ενημερωθεί για το θέμα της ΕΡΤ από την Κυριακή, οπότε πραγματοποιήθηκε η μυστική συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο ιδιαίτερο γραφείο του πρωθυπουργού στην οδό Μουρούζη.

Τα ήξεραν όλα από την οικία της Μουρούζη

Εκεί στην 4ωρη συζήτηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη παρουσίασε τον νέο νόμο για τη νέα ΕΡΤ, την ΚΥΑ αλλά και τις λεπτομέρειες για το οργανόγραμμα και τις αρχές που θα διέπουν τη νέα κρατική τηλεόραση. «Η εκτίμηση που είχε ο Πρωθυπουργός ήταν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα δεχόταν το σχέδιο για τη νέα ΕΡΤ. Περισσότερες επιφυλάξεις εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης αλλά δεν δόθηκε εκείνη τη στιγμή η αίσθηση ότι θα προκληθεί κυβερνητική κρίση» σχολιάζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Χθες, μάλιστα, κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των ηγετών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ οι οποίοι κατακεραύνωσαν την απόφαση του Πρωθυπουργού να κλείσει την ΕΡΤ σημείωναν: «Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης συμπεριφέρονται λες και δεν έγινε ποτέ η συζήτηση της Κυριακής...».

Σύμφωνα με αδιάψευστες πληροφορίες μετά από αυτή τη διαρροή-μήνυμα προς τους κυβερνητικούς εταίρους ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε εκ νέου μαζί τους και κανόνισαν να εκτονώσουν την ένταση με νέα συνάντηση αύριο ή μεθαύριο.

Ο Σαμαράς θα επιμείνει για τις μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές (και θα το επαναλάβει εάν χρειαστεί στην επικείμενη νέα σύσκεψη) ότι δεν προτίθεται να παραμείνει αδρανής και πως θα σεβαστεί στο ακέραιο τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για μεταρρυθμίσεις.

Στη ΝΔ επιμένουν ότι ο εκσυγχρονισμός της ΕΡΤ δεν θα μπορούσε να γίνει με ανοιχτό το κρατικό κανάλι διότι οι εργαζόμενοι θα απεργούσαν για τρεις μήνες. «Αν λέγαμε ότι κλείνει η ΕΡΤ και θα ξανανοίξει η καινούρια ραδιοτηλεόραση σε τρεις μήνες οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα έριχναν μαύρο με συνεχείς απεργίες» σχολιάζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, απαντώντας έτσι και στις αιτιάσεις των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη για «ανοιχτή ΕΡΤ».

Σαμαράς: Υπάρχουν και οι εκλογές...

Για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο, χθες ετέθη σε σοβαρή βάση στο Μέγαρο Μαξίμου το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο κ. Σαμαράς, πλαισιωμένος από τους σταθερούς, στενούς του συνεργάτες με τους οποίους συνδέεται και με πολύχρονη προσωπική φιλία, εξέτασε όλα τα ενδεχόμενα και όπως τονίζουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, ήταν μια από τις πιο κρίσιμες συσκέψεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Στη διαρκή αυτή σύσκεψη μετείχαν τα πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Σαμαρά, που δεν είναι άλλοι από τους κ.κ. Λαζαρίδη, Σταμάτη, Μπαλτάκο και Μπούρα, ενώ σε ορισμένες στιγμές παρόντες ήταν και οι κ.κ. Κεδίκογλου και Μουρούτης.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε από την πρώτη στιγμή αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους την υπόθεση της ΕΡΤ. «Δεν κάνω πίσω, είναι μια μεταρρύθμιση-μήνυμα προς όλους. Εντός και εκτός Ελλάδας», φέρεται να είπε δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του. Αμέσως, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη στάση που θα τηρήσουν οι δυο κυβερνητικοί εταίροι, αλλά και στον χειρισμό που πρέπει να γίνει από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου.

«Είναι απόλυτα ενήμεροι για τις προθέσεις μας, δεν δικαιούνται να λένε ότι αιφνιδιάστηκαν», σημείωσε εις εκ των παρισταμένων , αναφερόμενος -προφανώς- στη μυστική σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Κυριακής στο νεοκλασικό της οδού Μουρούζη, όπου στεγάζεται το πολιτικό γραφείο του κ. Σαμαρά. «Πρέπει να δείξουμε ότι εννοούμε τα όσα λέμε», συμπλήρωσε άλλος στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Σε εκείνο το σημείο, ετέθη το θέμα των εκλογών. «Η σύγκρουση μπορεί να φέρει κάλπες», επισημάνθηκε.

«Δεν προτίθεμαι να κάνω πίσω», επανέλαβε ο κ. Σαμαράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος ακόμη και να «πέσει» εφόσον δεν στηριχθεί η συγκεκριμένη κίνηση. Λίγη ώρα αργότερα άλλωστε επρόκειτο αυτή ακριβώς τη θέση του να τη διατυπώσει και δημόσια, μιλώντας στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλο.

Οταν εκείνος, στο περιθώριο της προγραμματισμένης συνάντησης που είχαν, του είπε ότι «αυτά που γίνονται στην ΕΡΤ είναι αντιδημοκρατικά», ο πρωθυπουργός του απάντησε: «Εάν είναι αντιδημοκρατικά, ξέρεις υπάρχουν και οι εκλογές...».



Πηγή:  iefimerida.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...