Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Δημοσιογράφοι, εκδότες και..πρόεδροι στη μαύρη λίστα Νικολούδη


Oνόματα υπεράνω υποψίας περιλαμβάνονται στη γνωστή πλέον και ως «λίστα Νικολούδη» και αφορά τις 335 περιπτώσεις που ο έλεγχος του «Πόθεν Εσχες» έδειξε «μαύρο χρήμα» και φοροδιαφυγή.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν ύστερα από εξονυχιστικούς ελέγχους που έκανε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και τα οποία ήδη ο επικεφαλής της Αρχής αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης έχει προωθήσει ήδη τον σχετικό κατάλογο στις αρμόδιες Αρχές.

Ο κατάλογος τον οποίο αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής» αποτυπώνει τον «Χάρτη» της διαφθοράς και του μαύρου χρήματος στην Ελλάδα, καθώς περιλαμβάνονται ως υπόλογοι 335 πρόσωπα, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, δημοτικές αρχές, εισηγητές επενδυτικών σχεδίων, επιβλέποντες μηχανικοί, μέλη Αρχών και Επιτροπών, περιφερειάρχες, Ιατροί διευθυντές ΕΣΥ, δημοσιογράφοι, πρόεδροι και στελέχη ΝΠΔΔ/ΝΠΙΔ, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, μέτοχοι και εταίροι ΜΜΕ κ.ά.

Τα «Πόθεν Εσχες» των συγκεκριμένων πολιτών παρουσιάζουν μεγάλα «κενά» που προκάλεσαν το ενδιαφέρον των αρμόδιων αρχών, που τα εντόπισαν ύστερα από έλεγχο των 30.000 συνολικά δηλώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες  στη λίστα περιλαμβάνονται ονόματα που καίνε και πρόσωπα υπεράνω κάθε υποψίας:

    -Δημοσιογράφος, συνεργάτης του πρακτορείου «Ρόιτερ», που δεν εργάζεται σε ελληνικό ΜΜΕ και συνυπογράφει συχνά άρθρα για τη... διαφάνεια.
    -Επικεφαλής ασφαλιστικού οργανισμού.
    -Δημοσιογράφος της πρωινής ζώνης της κρατικής τηλεόρασης, με έντονα «αριστερό» προφίλ.
    -Διευθυντικό στέλεχος εφημερίδας ιδιαίτερα μικρής κυκλοφορίας που σηκώνει σταθερά την «αντιμνημονιακή σημαία».
   - Δύο αθλητικοί δημοσιογράφοι.
    -Δύο δημοσιογράφοι τηλεοπτικού σταθμού.
    -Πρώην πρόεδρος ΠΑΕ της βόρειας Ελλάδας και ένας πρώην πρόεδρος σε ΠΑΕ της νότιας Ελλάδας.
    -Προβεβλημένος εφοπλιστής που έχει σχέση και με τον τραπεζικό τομέα.

Οπως ανέφερε στην Εκθεση Πεπραγμένων της Γ΄ Μονάδας (έτος 2012), «βασική επιδίωξη των στοχευμένων ελέγχων ήταν κατά πρώτο να ελεγχθούν πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενη παράνομη δραστηριότητά τους ή πρόσωπα τα οποία είχαν προκαλέσει με τον τρόπο ζωής η τη συναλλακτική τους δραστηριότητα και τέλος πρόσωπα τα οποία είχαν προκαλέσει με τον τρόπο ζωής ή τη συναλλακτική τους δραστηριότητα και τέλος πρόσωπα τα οποία είχαν απασχολήσει την Α΄Μοναδα της Αρχής, χωρίς ωστόσο να διαπιστωθεί εγκληματική δραστηριότητά τους.

Κατά δεύτερο λόγο οι έλεγχοι περιέλαβαν όλες τις κατηγορίες υπόχρεων, κυρίως κατηγορίες που δεν είχαν ελεγχθεί ποτέ κατά το παρελθόν, έτσι ώστε να σταλεί μήνυμα σε όλους ότι μελλοντικά ουδείς θα παραμείνει ανεξέλεγκτος.

Για τα ευρήματα που περιλαμβάνονται στην Εκθεση θα πρέπει τώρα να υπάρξει συνεργασία με τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διαφθοράς.Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι περιλαμβάνονται στη «λίστα Νικολούδη» θα κληθούν να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις σχετικά με την περιουσιακή κατάστασή τους, θα ελεγχθούν οι μισθολογικές καταστάσεις τους, οι καταθέσεις τους σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, εμβάσματα, κινητή και ακίνητη περιουσία, μετοχές ή ομόλογα, καθώς και η οικονομική κατάσταση συγγενικών προσώπων τους.

ΞΕΣΚΟΝΙΖΟΥΝ «ΥΠΕΡΤΥΧΕΡΟΥΣ»
Επιχειρηματίες της Πάτρας που έδειχναν ιδιαίτερα «υπερτυχεροί» στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ έχουν μπει στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών της Εφορίας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι επιχειρούσαν μέσω των δελτίων να δικαιολογήσουν «μαύρο χρήμα» ή να καλύψουν υποθέσεις φοροδιαφυγής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι ένας από αυτούς εμφανίζεται μέσα σε έναν χρόνο να έχει κερδίσει 300 δελτία. Τα ποσά που έχουν κερδίσει οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ξεκινούν από 50.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και το 1,5 εκατ. ευρώ.

Π. ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:
Στα... αζήτητα 497 υποθέσεις φοροδιαφυγής

Ο Π. Νικολούδης εξαπέλυσε χθες από τη Βουλή μύδρους κατά των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής τους οποίους χαρακτήρισε διάτρητους και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτους, αποκαλύπτοντας ότι 497 υποθέσεις «δεμένης» φοροδιαφυγής που διαπίστωσε η Αρχή βρίσκονται στα «αζήτητα» του ΣΔΟΕ. Ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο κ. Νικολούδης, αφού παρουσίασε την έκθεση της Αρχής με τα 335 ονόματα, αναφερόμενος στον έλεγχο των 497 υποθέσεων είπε με έμφαση ότι «τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά, εγώ θα τις κοιτούσα άμεσα τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, αφού πρόκειται για χρήματα που είναι... έτοιμα να τα βρεις και να τα πάρεις». «Εμείς τους δίνουμε κουταλιά έτοιμη και δεν μπορούν να την εκμεταλλευτούν» τόνισε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα μία υπόθεση που έστειλε προς έλεγχο σε μία ΔΟΥ όπου ο φορολογούμενος δήλωνε εισόδημα 7.500 ευρώ και είχε καταθέσεις 350.000 ευρώ. «Με ρωτούσαν τι να κάνουμε; Επεσα από τα σύννεφα...» δήλωσε με έκπληξη.

Ενα ακόμη επιβαρυντικό στοιχείο για τις ΔΟΥ, όπως είπε, είναι ότι οι αναφορές για τις μεγάλες επιχειρήσεις μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πρόταση πάντως της Αρχής είναι τα ποσά που δεσμεύονται να μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον κ. Νικολούδη, χαρακτηριστικό του «φαύλου κύκλου» που επικρατεί είναι ότι το ΣΔΟΕ που έχει τον μηχανισμό δεν μπορεί εκ του νόμου να βεβαιώσει τους φόρους, ενώ οι ΔΟΥ που μπορούν να το κάνουν δεν έχουν τον μηχανισμό ή δεν θέλουν να προχωρήσουν. «Ο ένας έχει το μαχαίρι, άλλος το πεπόνι και κανείς δεν τρώει» σημείωσε διότι, όπως εξήγησε, «το φορολογικό σύστημα της χώρας δεν είναι ούτε σταθερό ούτε δίκαιο, ούτε αποτελεσματικό, ούτε απλό». Παραδέχθηκε δε ότι η Αρχή δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, αφού όπως είπε «δεν είμαστε σούπερμαν».

Οπως αποκάλυψε ο ίδιος, παρά το γεγονός πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ, το ύψος της φοροδιαφυγής στη χώρα μας φτάνει στο 5% του ΑΕΠ (περίπου 11 δισ. ευρώ), οι βεβαιωμένες υποθέσεις φοροδιαφυγής από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς το 2012 αντιστοιχούν μόλις σε 130 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων δεσμεύτηκαν τα 97,9 εκατ. ευρώ. «Πρόκειται, για... ψίχουλα μπροστά στον τεράστιο όγκο της φοροδιαφυγής» παρατήρησε.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η αποκάλυψη του κ. Νικολούδη λίγο πριν από το πέρας της ενημέρωσης ότι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2012, σε σύσκεψη που κλήθηκε -εκτός υπουργείου- με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με θέμα τη συμφωνία Ελλάδας - Ελβετίας για τη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων καταθετών, του δόθηκε χέρι με χέρι από ένα στέλεχος του υπουργείου CD, η λεγόμενη λίστα Λίχτενσταϊν που περιείχε 17 ονόματα καταθετών.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...