Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Τοκογλυφίες και παρανομίες στα ενεχυροδανειστήρια χρυσού


Ο Λευτέρης Αυγενάκης  φέρνει το θέμα στη Βουλή 

Το μεγάλο πρόβλημα των παρανομιών που εντοπίζονται στα εκατοντάδες ενεχυροδανειστήρια χρυσού και άλλων αντικειμένων άξιας αναδεικνύει ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης με Κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ.κ. Ιωάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνει ο Λ. Αυγενάκης τα εκατοντάδες ενεχυροδανειστήρια έχουν ανοίξει πλέον και υπάρχουν σε κάθε γειτονιά τα τελευταία χρόνια. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά την πλήρη απελευθέρωση των επαγγελμάτων, και τα ενεχυροδανειστήρια μπορούν να ανοίξουν απλά με μία αίτηση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής και την προσκόμιση λευκού ποινικού μητρώου ή υπεύθυνη δήλωση για αυτό.

Πιο συγκεκριμένα στα ενεχυροδανειστήρια χρυσού συνήθως εντοπίζεται μη σωστή  εκτίμηση της αξίας του χρυσού από ζυγαριά αμφιβόλου αξιοπιστίας με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να εξαπατάται. Από την άλλη στα ενεχυροδανειστήρια οχημάτων διαφημίζεται η χορήγηση δανείων αντί μηνιαίου επιτοκίου 0,75% με μοναδική εγγύηση το όχημα του ενδιαφερόμενου. Ο ενεχυροδανειστής παρέχει δάνειο στο μισό της αξίας του οχήματος και ο ενδιαφερόμενος καλείται να καλύψει τα χρήματα που του δόθηκαν ως δάνειο, τον τόκο των χρημάτων, το κόστος για μικτή ασφάλιση, την 24ωρη στάθμευση και φύλαξη του οχήματός του και τα έξοδα φακέλου. Η παροχή δανείου γίνεται για έναν έως τρεις μήνες συνήθως και εάν δεν μπορεί να το αποπληρώσει ο ιδιοκτήτης του οχήματος, παρέχεται και άλλη προθεσμία ενός τριμήνου. Η επιβάρυνση για την παροχή δανείου μπορεί να φθάσει από το 45% έως και 150% ανάλογα με το χρόνο αποπληρωμής του δανείου.

Επιπλέον όπως επισημαίνει ο Λευτέρης Αυγενάκης στην παρέμβασή του, εκατοντάδες ενεχυροδανειστήρια χρυσού και αυτοκινήτων που έχουν ξεφυτρώσει στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων σε ολόκληρη την Ελλάδα αποτελούν χώρο «μαύρου χρήματος» που εκτός από τα κέρδη που χάνει το κράτος λόγω της φοροδιαφυγής αποτελούν και κίνδυνο εξαπάτησης των πολιτών

Ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ζητά από  τους αρμόδιους Υπουργούς σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Καταναλωτή να πραγματοποιηθούν τακτικοί έλεγχοι  προκειμένου να εντοπιστούν τα κακώς  κείμενα στη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών και να γίνουν πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις αδειοδότησης των εν λόγω καταστημάτων.

Όπως δήλωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης: «η οικονομική κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη για πολλούς συμπολίτες μας, και είναι χρέος από πλευράς της Πολιτείας να αποτρέψει την εκμετάλλευση της οικονομικής αδυναμίας των συμπολιτών μας από επιτήδειους και όσοι έχουν ανάγκη να στραφούν προς τον κρατικό ενεχυροδανεισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...