Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Πέτυχε η επαναγορά των ομολόγων – Ανοιξε ο δρόμος για τα 44 δισ.


Με απόλυτη αισιοδοξία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη διαδικασία επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων που ήταν το σημαντικότερο εμπόδιο για την απόφαση των εταίρων και δανειστών μας προκειμένου να αποφασίσουν τη σταδιακή εκταμίευση των 44 δισ. ευρώ.

Ηδη, οι ελληνικές τράπεζες δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένες να προσφέρουν το σύνολο των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους και πάντως το ποσό αυτό θα είναι τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, ενώ στα χαρτοφυλάκια τους υπάρχουν ομόλογα αξίας ακόμη 5 δισ. ευρώ που κρατούνται ως backup.

Την ίδια ώρα εξαιρετικά αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και από το εξωτερικό καθώς έως τώρα έχει καταγραφεί προσφορές της τάξεως των 16 δισ. ευρώ τόσο από τα hedge funds όσο και από άλλους.

Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε σήμερα στις 7 το απόγευμα η προθεσμία υποβολής των προσφορών για τη συμμετοχή στη δημοπρασία των ελληνικών κρατικών ομολόγων και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις εντός των επομένων ωρών, καθώς η διαδικασία καταμέτρησης απαιτεί αρκετές ώρες προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για τα ποσοστά συμμετοχής.

Από πλευράς ελληνικών τραπεζών η συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν καθολική. Με επίσημες ανακοινώσεις οι τράπεζες επιβεβαιώνουν ότι συμμετέχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους της Ελληνικής Κυβέρνησης που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στις 3 Δεκεμβρίου 2012.

Ολες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες, Εθνική, Aplha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΤΤ, καθώς και η Attica Bank ανακοίνωσαν την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Επίσης και οι μικρότερες ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς δημιουργώντας αισιοδοξία για την έκβαση του τελικού αποτελέσματος

Είχαν προηγηθεί οι συνεδριάσεις των ΔΣ των τραπεζών για να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων με το 100% των χαρτοφυλακίων που διαθέτουν ενώ οι τραπεζίτες ανέμεναν ως το πέρας της διαδικασίας για να διαπιστωθεί, αναλόγως με τη συμμετοχή των hedge funds, αν θα γίνει αποδεκτή η προσφορά στο σύνολό της ή θα «κρατήσουν» μέρος των τίτλων.

Συνολικά η Ελλάδα προσδοκά όφελος της τάξης των 20 δισ. ευρώ καθώς θα κληθεί να πληρώσει περίπου 10 δισ. εξαγοράζοντας κρατικό χρέος της τάξης των 30 δισ.

Την Κυριακή σε τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group θα γίνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης καθώς η τελική απόφαση για το ποσό της πληρωμής που θα απαιτηθεί θα αποφασιστεί τη Δευτέρα17 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ όμως, στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 13 Δεκεμβρίου θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις των δανειστών και εταίρων μας για την εκταμίευση των 44 δισ. υπέρ της Ελλάδας. Σε πρώτη φάση των 34,7 δισ. και σε τρεις ακόμη δόσεις το 2013 (Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο) των υπολοίπων.

Με την ολοκλήρωση της επαναγοράς των ομολόγων, την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου και την συνέχιση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων θεωρείται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στη χώρα μας.



Πηγή:   iefimerida.gr

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...