Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Πιθανή η κατάργηση του Εφάπαξ από τον Ιανουάριο του 2014;

Κοινοβουλευτική Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη


Σε Κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση αναδεικνύει το θέμα της πιθανής κατάργησης του εφάπαξ βοηθήματος από τον Ιανουάριο του 2014.

Η ερμηνευτική εγκύκλιος του  Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης  και Πρόνοιας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μη καταβολή του εφάπαξ από το Ιανουάριο του 2014, σε περίπτωση που τα ασφαλιστικά ταμεία αδυνατούν να το καταβάλουν λόγω βιωσιμότητας.

Όπως επισημαίνει ο Λ. Αυγενάκης στην παρέμβασή του, σε κούρεμα από 2% έως 46% οδηγείται το εφάπαξ από 21 ταμεία του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με βασικό κριτήριο ότι οι εισφορές υπολείπονται έως και 83% της αποζημίωσης.

Η παραπάνω περικοπή του εφάπαξ βοηθήματος, αφορά τους ασφαλισμένους μέχρι 31-12-1992 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν  από 1-8-2010 και δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ.

Ο Λ. Αυγενάκης στην Κοινοβουλευτική του παρέμβαση ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να του απαντήσει εάν όντως υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο καθώς όπως δήλωσε : «η εργατική νομοθεσία προέβλεπε πάντα την καταβολή του εφάπαξ, δηλαδή της αποζημίωσης που δικαιούνται οι εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης και αποτελεί αδικία για τους υπό συνταξιοδότηση εργαζόμενους από 1.1.2014 να μην τους καταβληθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...