Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Παπάς και 52χρονη πουλούσαν εικόνες αξίας 450.000 ευρώ!

Και νέο "ιερό" σκάνδαλο, προερχόμενο από τα Φάρσαλα Λάρισας, ήρθε στην επιφάνεια καθώς για πολλοστή φορά, ιερωμένος από την επαρχία Φαρσάλων, συνελήφθη να έχει παραβατική συμπεριφορά.

Αυτή τη φορά, πρόκειται για 46χρονο ιερωμένο ο οποίος σε συνεργασία με 52χρονη επιχείρησαν να πουλήσουν εκκλησιαστικές εικόνες, ορισμένες από τις οποίες χρονολογούνται στον 18ο αιώνα, συνολικής αξίας 450.000 ευρώ. Ωστόσο, ο «αγοραστής» ήταν αστυνομικός και οι δύο συνεργοί συνελήφθησαν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας, συνελήφθησαν, χθες το βράδυ στη Λάρισα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, ένας 46χρονος ημεδαπός ιερέας και μία 52χρονη, οι οποίοι επιχείρησαν να πουλήσουν σε αστυνομικό της συγκεκριμένης υπηρεσίας εκκλησιαστικές εικόνες, έναντι του χρηματικού ποσού των 450.000 ευρώ.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εννέα συνολικά εκκλησιαστικές εικόνες ιδιαίτερα μεγάλης χρηματικής και χρονολογικής αξίας. Από αυτές, οι πέντε υπάγονται στο νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων, σύμφωνα με εκτίμηση της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας και χρονολογούνται στον 18ο και 19ο αιώνα. Οι υπόλοιπες τρεις χρονολογούνται στα τέλη του 19ου και 20ου αιώνα και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για να προσδιοριστεί το έτος κατασκευής τους, ενώ άλλη μία είναι σύγχρονης κατασκευής.

Επιπλέον, σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην πόλη της Λάρισας, όπου διέμεναν οι συλληφθέντες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: δύο ασημένια εκκλησιαστικά σκεύη (ένα δισκοπότηρο κι ένας σταυρός), τρεις μουσαμάδες μεγάλων διαστάσεων με φερόμενη ημερομηνία το έτος 1926, που απεικονίζουν θεματικές ενότητες νεκρής φύσης, πέντε βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων. Διερευνάται αν οι ανωτέρω κατασχεθείσες εικόνες αποτελούν προϊόντα κλοπών.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...