Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Δεν ζήτησε απολύσεις σήμερα η Τρόικα αλλά...


Τρία  καυτά αγκάθια κυριάρχησαν την  ατζέντα της συζήτησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους ελεγκτές της Τρόικας.

Παρά  το καλό κλίμα που διαπιστώθηκε στη  συνάντηση και παρότι οι ελεγκτές αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που  έχει καταβάλει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, οι κύριοι Ματίας Μορς, Κλάους Μαζούχ και Μαρκ Φλάναγκαν (ο οποίος αντικαθιστά τον κ. Τόμσεν που καταφθάνει στην Αθήνα την Τρίτη) έδειξαν έντονα ενοχλημένοι για τις περιορισμένες αρμοδιότητες που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση στον νέο ανεξάρτητο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Θεοχάρη. Σύμφωνα με πηγές του υπ. Οικονομικών, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το εάν είναι επαρκείς οι αρμοδιότητες για να επιτελέσει το έργο του.

Έντονη  ανησυχία έδειξαν, για πρώτη ίσως φορά, και για την εκτίναξη της ανεργίας στη χώρα μας και συμφώνησαν να αναζητηθούν πόροι (π.χ από το ΕΣΠΑ) για την αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς όμως να προκύψει δημοσιονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο.

Προβληματισμένοι  έδειξαν οι ελεγκτές και για το θέμα της μείωσης του δημοσίου τομέα. Δεν έθεσαν μεν θέμα απολύσεων αλλά επιφυλάχθηκαν να ζητήσουν πλήρη στοιχεία στην αυριανή συνάντηση που θα έχουν με τον αρμόδιο υπουργό Αντώνη Αντώνη Μανιτάκη.

Πέραν τούτων, στη συζήτηση εξετάστηκαν  και πολλά ακόμη θέματα, χωρίς να καταλήξουν σε αποφάσεις, οι οποίες μετατέθηκαν για την προσεχή συνάντηση που θα έχουν οι ελεγκτές με τον Γιάννη Στουρνάρα την ερχόμενη Τετάρτη και τον πρωθυπουργό στα τέλη της εβδομάδας.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με κύκλους του  υπουργείου, έθεσε για πρώτη φορά και το ζήτημα της κατάργησης ορισμένων φόρων που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικοί για την αύξηση των εσόδων, όπως π.χ. ο ΦΠΑ 23% στην εστίαση.

Μεταξύ αυτών των θεμάτων, που  αποτελούν προαπαιτούμενα για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ το υπόλοιπο δόσης Μαρτίου και των 6 δισ. ευρώ μετά την αξιολόγηση του πρώτου τριμήνου, ήταν η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και οι εκτιμήσεις για το 2013, το θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών στο δημόσιο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι αποκρατικοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...