Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Η 4η πιο διεφθαρμένη χώρα είναι η ... Ελλάδα!


Στην τέταρτη θέση των χωρών με σημαντικό πρόβλημα διαφθοράς κατατάσσεται η Ελλάδα, έπειτα από έρευνα της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Ernst & Young.

Όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle, η Ernst & Young πραγματοποίησε την έρευνα σε 36 χώρες, με τη συμμετοχή 3.500 κορυφαίων μάνατζερ, οι οποίοι διαπίστωσαν πως η διαφθορά κι η δωροδοκία αποτελούν καθημερινό φαινόμενο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τη σχετική Έκθεση για την Οικονομική Απάτη, πολλοί επικεφαλής εταιρειών, με σκοπό να παρουσιάσουν στοιχεία ανάπτυξης, καταφεύγουν στην παραποίηση των λογιστικών τους βιβλίων.

Στην κορυφή βρίσκονται η Σλοβενία, με το ποσοστό διαφθοράς να πλησιάζει το 96%, η Κροατία, που φτάνει το 90%, η Ουκρανία με 85%, ενώ η Ελλάδα συγκεντρώνει το 84%.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα αποκαρδιωτικά, καθώς οι παραπάνω χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, συγκρίνονται με το επίπεδο διαφθοράς, το οποίο εντοπίζεται σε Κένυα και Νιγηρία.

Αντιθέτως, στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ελβετία και οι σκανδιναβικές χώρες, καθώς στην πρώτη μόλις 10% των μάνατζερ εκτιμά ότι συνηθίζεται η δωροδοκία, ενώ σε Φινλανδία και Σουηδία το ποσοστό φτάνει το 12% και στη Νορβηγία το 17%.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η Τουρκία αναδεικνύεται μόλις ένατη ανάμεσα στη λίστα με τις ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη διαφθορά, ενώ από την άλλη η Γερμανία βρίσκεται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, καθώς πλησιάζει το 30%.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Ντέιβιντ Σταλμπ: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι για να επιτευχθεί η ανάπτυξη και να βελτιωθεί η απόδοση σε αυτό το περιβάλλον, ένας ανησυχητικός αριθμός (στελεχών) εμφανίζεται να μην ενοχλείται ή να γνωρίζει την ύπαρξη ανήθικων πρακτικών».

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...