Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Ανατροπή σκηνικού: Μια ανάσα από τη συμφωνία με την τρόικα

Αισιοδοξία ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει οριστική συμφωνία στις επί δίμηνο διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, εκφράζουν ανοικτά τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όσο (για πρώτη φορά) και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, που θεωρείται ο «σκληρός» της τρόικας, Πολ Τόμσεν.
Έτσι, είναι πολύ πιθανόν, η τρόικα, που αναχωρεί την Τετάρτη από την Αθήνα, να μην επιστρέψει εκ νέου την προσεχή Δευτέρα, και οι τελευταίες λεπτομέρειες στο πακέτο των μέτρων να κλείσουν μέσω ανταλλαγής emails με το υπουργείο Οικονομικών.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, που ακολούθησε εκείνην του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι "υπάρχουν ορισμένα ανοικτά ζητήματα, τα οποία αναμένουμε ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες".
Για τα εργασιακά, ανέφερε ότι |υπήρξε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και τις επόμενες ημέρες ο κ. Βρούτσης θα προτείνει λύσεις στα θέματα που έχουν ανακύψει".
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί λίγα λεπτά ενωρίτερα, αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τόμσεν, λέγοντας ότι "σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα πολιτικής. Τα λίγα που απομένουν, αναμένουμε ότι θα τα καλύψουμε σύντομα".
Παίρνουμε τη δόση στα μέσα Νοέμβρη
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η δόση των 31,5 δις. ευρώ θα εκταμιευθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου, με αυστηρή προϋπόθεση, πάντως, να έχει ψηφιστεί το πακέτο των μέτρων. Παράλληλα, η τρόικα εργάζεται ήδη με βάση τα σενάρια της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά μια διετία (χωρίς την επιμήκυνση, το πακέτο των μέτρων θα ήταν για την επόμενη διετία 18 δις. ευρώ, αντί των 13,9 δις. ευρώ). Στο πακέτο των μέτρων, η περικοπή των δαπανών αναμένεται να ανέλθει σε κάτι παραπάνω από 11 δις. ευρώ και τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα σε 2,5 δις. ευρώ. Πάντως, το κύριο βάρος θα «πέσει» το 2013, οπότε και θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα 9,2 δις. ευρώ από το συνολικό πακέτο.
Τα ίδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισήμαναν ότι απομένουν προς συμφωνία ορισμένα διαρθρωτικά προβλήματα στις αγορές προϊόντων και στην αγορά εργασίας. Αλλά, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν δεχθεί τον "κορμό" της φορολογικής μεταρρύθμισης, αν και θέλουν από το υπουργείο Οικονομικών να εργαστεί και πάνω στα δικά τους μοντέλα για τις επιπτώσεις στα έσοδα από το μακροοικονομικό περιβάλλον (ύψος ύφεσης). Πάντως, και για το θέμα του ύψους της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2013 φαίνεται ότι βρέθηκε η «μέση οδός» για ύφεση 4,2% (το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε ύφεση 3,8% και η τρόικα ύφεση 5%).
Απομένει, επίσης, να υπάρξει συμφωνία και για το θέμα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, καθώς το ΔΝΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτεί χώρες, το χρέος των οποίων δεν είναι βιώσιμο.
Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου, η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους αναμένεται να είναι έτοιμη πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ και υπάρχουν τρόποι για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα. Ενώ, χαριτολογώντας στέλεχος του υπουργείου, είπε ότι στο ζήτημα του νέου "κουρέματος" του χρέους το σκορ είναι 1-2 (υπέρ ο Πολ Τόμσεν και κατά οι κ. Μορς και Μαζούχ).
Αναλυτικά, η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα έχει ως εξής:
«Υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένουμε ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες. Για το θέμα της αγοράς εργασίας υπήρξε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και τις επόμενες ημέρες ο κ. Βρούτσης θα προτείνει λύσεις στα θέματα που έχουν ανακύψει.
Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών παραμένει εν ισχύ, όπως το έχουμε πει μέχρι τώρα.  Όσον αφορά στην τρόικα, παρά τις όποιες εντάσεις αυτούς τους δύο μήνες των σκληρών διαπραγματεύσεων, επέδειξαν πνεύμα καλής συνεργασίας, πρότειναν συμβιβαστικές λύσεις και είμαι πεπεισμένος ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό για να βρεθούν λύσεις στα δύσκολα προβλήματα που, πράγματι, υπάρχουν. 
Το υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο θεματοφύλακας της ευστάθειας της οικονομίας, δεν θα παύσει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ακόμη και όταν αφορούν άλλα Υπουργεία.  Παραμένω αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν κατ΄ ευχήν».
Είχαν προηγηθεί σκληρές διαπραγματεύσεις που αρχικά δημιούργησαν την εντύπωση ότι έχουμε οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Ποια μέτρα απέρριψαν οι αρχηγοί
Την άρνηση των αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, συνάντησαν ορισμένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνονταν στο συνολικό πακέτο, καθώς θεωρήθηκε ότι ο κοινωνικός αντίκτυπος θα ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερος από την απόδοσή τους.
 Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις αρχηγοί δεν δέχθηκαν:
*Να αυξηθούν από 4.500 σε 6.000 τα ένσημα, προκειμένου να κατοχυρώνεται η κατώτατη σύνταξη
*Να καταργηθούν τα ειδικά και τα εποχικά επιδόματα ανεργίας
*Να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη διανομή των δωρεάν βιβλίων στους φοιτητές
*Να υπάρχουν δίδακτρα για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Στον αντίποδα, φέρεται να υπάρχει συμφωνία των αρχηγών για φορολόγηση με συντελεστή 28% όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μορφής, ενώ είναι ενδεχόμενο να φορολογούνται με τον συγκεκριμένο συντελεστή και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι τρεις αρχηγοί θα συζητήσουν την Τετάρτη με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τα ποσοστά μειώσεων στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

 news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...