Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Με 1,5 εκατ. ευρώ από πέντε ληστείες ο άφαντος Νίκος Μαζιώτης

Στιγμιότυπο από κάμερα ασφαλείας της Εθνικής Τράπεζας στα Μέθανα που έδωσε στη δημοσιότητα η Αντιτρομοκρατική. Όπως εκτιμούν στην ΕΛ.ΑΣ., με το καρό πουκάμισο και τα γυαλιά είναι ο καταζητούμενος Νίκος Μαζιώτης

Πιθανόν επιχείρησε ληστεία ενώ ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους


Ο «κόκκινος συναγερμός» για ενδεχόμενη ένοπλη επίθεση που είχε σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. προ δύο μηνών προερχόταν από την ανεύρεση αποτυπώματος του Νίκου Μαζιώτη στην ένοπλη ληστεία στα Μέθανα στις 25 Ιουλίου 2013 με λεία 109.000 ευρώ. Η Αστυνομία τότε δεν δημοσιοποίησε το εύρημα αυτό αλλά το έπραξε μετά την επιστολή που ανήρτησε ο άφαντος αντάρτης πόλης σε διαδικτυακό τόπο αντιεξουσιαστών σχετικά με τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει διαδοχικές αποκαλύψεις του «Βήματος» (σχετικό δημοσίευμα στις 28 Αυγούστου 2013) για τους δράστες της ληστείας των Μεθάνων και τις σχέσεις τους με το εγχώριο αντάρτικο πόλης.

Η ΕΛ.ΑΣ. πλέον φοβάται ότι ο 42χρονος αντιεξουσιαστής που πιθανολογείται ότι κρύβεται πίσω και από την οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τους πυροβολισμούς στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού τον περασμένο Φεβρουάριο, ετοιμάζει νέο κύκλο ενόπλων επιθέσεων.

Οι διωκτικές Αρχές αναζητούν το κρησφύγετό του, ίσως εκτός Αθηνών, απ' όπου εκπορεύονται οι επιθέσεις του και όπου πιθανόν κρύβεται ο οπλισμός της νέας οργάνωσης.

Πέντε ένοπλες ληστείες

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία ο Ν. Μαζιώτης μαζί με άλλα τουλάχιστον πέντε-έξι άτομα, ανάμεσα στα οποία και μία γυναίκα, έχουν πραγματοποιήσει από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι τον περασμένο Αύγουστο πέντε ένοπλες ληστείες: στη Νεμέα, στην Ακράτα, στις Σπέτσες, στο Βελεστίνο και στα Μέθανα. Η συνολική λεία για το «επαναστατικό» ταμείο υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Πλέον η ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώνει ότι ο δημιουργός του Επαναστατικού Αγώνα που εξαφανίστηκε μαζί με τη σύντροφό του Πόλα Ρούπα από τον Ιούνιο του 2012 πιθανόν είχε ήδη επιχειρήσει ληστεία -στο διάστημα που ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους- στην Εμπορική Τράπεζα Νεμέας στις 30 Μαΐου 2012 με λεία περίπου 280.000 ευρώ.

Ακολούθησε σύμφωνα με νεότερες ενδείξεις νέα ληστρική επίθεση εκείνου και των συνεργών του στις 16 Ιουλίου 2012 στην Alpha Bank στις Σπέτσες με λεία περίπου 500.000 ευρώ σε μια καταδρομική επιχείρηση στην Ντάπια.

Οι τέσσερις ή πέντε ληστές -ανάμεσά τους και μία γυναίκα- έφτασαν στο νησί με μηχανές μεγάλου κυβισμού και διέφυγαν με ταχύπλοο που το έκαψαν στην περιοχή Σαλαντί στην Αργολίδα. Σε μία πλήρη επίδειξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του 42χρονου και των νέων συνεργατών του. Ο Ν. Μαζιώτης εκείνη την περίοδο άρχισε να στέλνει ηλεκτρονικά επιστολές με σχόλια εναντίον άλλων αντιεξουσιαστών.

Ωστόσο υπολογίζεται ότι τότε οργάνωσε και τη ληστεία στις 20 Δεκεμβρίου 2012 στην Eurobank στην Ακράτα με λεία περίπου 200.000 ευρώ. Περίπου ενάμιση μήνα αργότερα πιθανολογείται ότι συμμετείχε στην επίθεση στα γραφεία της ΝΔ με απόπειρα εκτόξευσης ρουκέτας.

Μια... τουριστική επιχείρηση

Όπως φαίνεται από τα νεότερα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΕΛ.ΑΣ., η ομάδα του 42χρονου αντιεξουσιαστή επανεμφανίστηκε στη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στα Μέθανα τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με καταθέσεις ο Ν. Μαζιώτης πιθανόν ήταν αυτός που είχε επισκεφθεί τις προηγούμενες ημέρες το τοπικό υποκατάστημα και προχωρούσε σε συναλλαγές με καταθέσεις χρημάτων προς τουριστική επιχείρηση. Επιπλέον, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, «οι ληστές της τράπεζας έρχονταν για μία εβδομάδα στην πόλη μας σαν κανονικοί τουρίστες, εμφανίζονταν από τη μεριά του μόλου και έκαναν βόλτες στην περιοχή. Οι νεαροί κάθονταν σε καφετέρια της περιοχής και έμοιαζαν να απολαμβάνουν την καλοκαιρινή ανεμελιά…».

Στη Μαγνησία

Η τελευταία εμφάνιση του 42χρονου και των συνεργών του υπήρξε στη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα του Βελεστίνου στις 14 Αυγούστου 2013 από πέντε συνολικά ενόπλους που άρπαξαν 418.000 ευρώ.

Τότε ο Ν. Μαζιώτης φέρεται ότι ήταν αυτός που καθόταν με καρό πουκάμισο μπροστά από τα ταμεία, απέφυγε να ληστέψει κάποιον από τους πελάτες και λίγο πριν βγει από την τράπεζα πλησίασε έναν από τους καθισμένους πελάτες -πρόκειται για ιδιοκτήτη πρατηρίου στην περιοχή- στον οποίο είπε: «Να πεις σε όλους ότι οι ληστές του Βελεστίνου ήταν παλικάρια, δεν πείραξαν τα λεφτά μας και κλέβουν μόνο το κράτος».

Πλέον αθροιστικά υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν: «Βλέπουμε ότι ο 42χρονος αντιεξουσιαστής και οι συνεργοί του έχουν κάνει τέσσερις ληστείες στην Πελοπόννησο -σε Αχαΐα, Κορινθία και Αργολίδα- καθώς και μία στη Μαγνησία. Προσπαθούμε από τις αναλύσεις των κλήσεων να βρούμε περαιτέρω στοιχεία για το κατάλυμά του, πιθανόν στη νότια Ελλάδα. Επιπλέον μας κάνει εντύπωση ότι σε αυτή τη φάση της δράσης του συμμετέχει ο ίδιος σε ληστρικές επιθέσεις ενώ είχαμε την εικόνα ότι με τον Επαναστατικό Αγωνα... χρηματοδοτείτο από χρήματα ληστειών που φέρεται να έκανε μια άλλη ομάδα αντιεξουσιαστών, οι επονομαζόμενοι "ληστές με τα μαύρα". Αναλύουμε καρέ-καρέ τις εικόνες των ληστειών προκειμένου να βρούμε ποιοι είναι οι συνεργοί του, πιθανόν άτομα νεότερης ηλικίας, τα οποία ίσως συμμετέχουν και στην οργάνωση που κτύπησε τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας».

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...