Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Τρομοκρατούν μουσουλμάνους στην πλατεία Αμερικής


Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ / Ελευθεροτυπία

Πίσω από την πόρτα των καταστημάτων τους κρύβουν τα ξύλινα ρόπαλα. Κάτω από το ταμείο τα σίδερα. «Προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα. Περιμένουμε τη στιγμή που θα μας επιτεθούν», λέει ο Μοχάμεντ, ιδιοκτήτης ασιατικού μίνι μάρκετ. Στα μάτια του καθρεφτίζεται ο τρόμος. Ενας ακήρυχτος πόλεμος έχει ξεκινήσει στην πλατεία Αμερικής.
Ρίχνει μια ματιά στον εξωτερικό χώρο, δίνει εντολή στο συνέταιρό του να προσέχει και μας οδηγεί στο πίσω μέρος του καταστήματος. Εκεί, ξεδιπλώνει προσεκτικά μια κόλλα Α4. Περιέχει ένα μήνυμα που είναι γραμμένο στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα αραβικά: «Μουσουλμάνοι δολοφόνοι. Από την 1η Ιουλίου και μετά όσοι είστε ακόμα εδώ θα σας σφάζουμε σαν τα κοτόπουλα στο δρόμο. Γ... το Ισλάμ σας, γ... το κοράνι σας και γ... τις μάνες σας. Θα χυθεί αίμα». Εχει γραφεί και τυπωθεί σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στο κέντρο υπάρχει το σύμβολο της Χρυσής Αυγής.

Το τηλέφωνο του μετανάστη από το Πακιστάν χτυπάει ασταμάτητα. Τον καλούν αναστατωμένοι μετανάστες, Αραβες και Αφρικανοί, ιδιοκτήτες γειτονικών καταστημάτων, που βρίσκονται στην πλατεία Αμερικής. Ολοι τους έλαβαν το ίδιο χαρτί. Αγνωστοι το πέταξαν τις νυχτερινές ώρες στις εισόδους των καταστημάτων τους, κάτω από την πόρτα.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι. Το τελευταίο διάστημα έχουν σπάσει τρία τέσσερα καταστήματα μεταναστών στη γειτονιά. Από την περασμένη Τρίτη άρχισαν να πετούν αυτά τα χαρτιά. Κλείνουμε τα καταστήματα νωρίς και φεύγουμε όλοι μαζί. Δουλέψαμε σκληρά πολλά χρόνια για να συγκεντρώσουμε τα χρήματα και να ανοίξουμε αυτά τα καταστήματα», λέει με θυμό ένας Αραβας ιδιοκτήτης καταστήματος. Στη γειτονιά, οι μετανάστες άνοιξαν μίνι μάρκετ, τηλεφωνικά κέντρα και καφετέριες.

Μιλούν για το χτύπημα στην καφετέρια των δύο Αφρικανών από το Καμερούν: «Στο ίδιο μαγαζί είχαν επιτεθεί το βράδυ που μπήκαν κι έσπασαν τα γραφεία της τανζανικής κοινότητας στη γειτονιά». Μιλούν για τον έναν από τους δύο κατηγορουμένους για τον εμπρησμό της καφετέριας στην οδό Λεμεσού. Ο ίδιος είχε αναρτήσει φωτογραφία του στο Διαδίκτυο την περίοδο του περασμένου καλοκαιριού, στην οποία ποζάρει φορώντας στρατιωτικό παντελόνι και μαύρη μπλούζα.

Και στα τζαμιά

«Παίρνουμε μέτρα σε συνεννόηση με τους υπευθύνους των χώρων προσευχής. Πολύ σύντομα θα πάρουν μια απάντηση από έναν για όλους μας», απαντά αινιγματικά ο πρόεδρος της Ενωσης Μουσουλμάνων Ελλάδας, Ναΐμ Ελγαντούρ.

Ο ίδιος λέει ότι το ίδιο χαρτάκι πέταξαν άγνωστοι σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους προσευχής Αράβων και Πακιστανών: στο Νέο Κόσμο, τον Πειραιά, το Μοσχάτο, τον Αγιο Νικόλαο (Αχαρνών). Ως πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης, ειδοποίησε την Αστυνομία για να πάρει αποτυπώματα.

Ρωτήσαμε τον Ναΐμ Ελγαντούρ αν εξετάζουν την πιθανότητα να είναι φάρσα: «Θα το διερευνήσει η Αστυνομία. Μπορεί να τα πετάνε ναζιστές. Μπορεί να είναι προβοκάτσια, δεν το ξέρουμε. Αλλά αν υπάρχει έστω και μία πιθανότητα στις εκατό να είναι αληθινό, δεν είναι δυνατόν να αναλάβουμε την ευθύνη και να πούμε στους μετανάστες να το αγνοήσουν. Δεν παίζουμε με ανθρώπινες ζωές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...