Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Λαγκάρντ: Πίστωση χρόνου στην Ελλάδα

Μπορεί να χρειαστεί να περάσει ένας χρόνος για να μπορέσουν να κρίνουν οι δανειστές εάν η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, εκτίμησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα και ότι επανακτά την εμπιστοσύνη για τις προοπτικές της χώρας, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά για τις μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δημοσιονομική προσαρμογή και την πάταξη της φοροδιαφυγής. 


Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου για την εκταμίευση 3,24 δισεκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας έμφαση επίσης στις αποφάσεις των Ευρωπαίων να δοθεί επιπρόσθετος χρόνος για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις, υποστήριξε ότι δεν επιθυμεί να κατηγορήσει κανένα για τυχόν λάθη του παρελθόντος στο ελληνικό πρόγραμμα. "Δεν θέλω να ξαναγράψω την ιστορία" είπε χαρακτηριστικά στην ερώτηση για λάθη που έχουν γίνει, σημειώνοντας ότι μεγαλύτερη σημασία έχει το μέλλον και ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού να έχουν αντίκρισμα.
 
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα, τόνισε ότι παράτειναν τη χρονική διάρκεια για την αποπληρωμή των δανείων τους, έχουν μειώσει τα επιτόκια των διμερών δανείων, ενώ θα μελετήσουν, αν χρειαστεί, τη λήψη πρόσθετων μέτρων υπό όρους για την παροχή κι άλλης βοήθειας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ξανά ότι βασική προϋπόθεση είναι η Ελλάδα να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
Η κ. Λαγκάρντ ζήτησε - εμμέσως πλην σαφώς - περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με στόχο την ανάσχεση της κρίσης χρέους.  Σημείωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει χαλαρή τη νομισματική της πολιτική και ενδεχομένως να προσπαθήσει να μειώσει το κόστος δανεισμού, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης.  Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να σημειώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση μίας πραγματικής τραπεζικής ένωσης. 
Η διευθύντρια του ΔΝΤ εκτίμησε ότι απομακρύνεται η απειλή της οικονομικής κατάρρευσης σε παγκόσμιο επίπεδο, λέγοντας ότι διαφαίνεται μια μικρή ανάκαμψη. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν είναι καιρός για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και πως «πρέπει να αποφευχθεί η υποτροπή». 
 
Για την Πορτογαλία, η Κριστίν Λαγκάρντ έκρινε ότι είναι αναγκαίο να γίνει μεγαλύτερη δημοσιονομική εξυγίανση.
 
Αναφερόμενη στις ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι πρέπει να περιοριστούν οι δαπάνες, ενώ εκφράστηκε θετικά για το ενδεχόμενο υψηλότερου πληθωρισμού στην Ιαπωνία, με την προϋπόθεση ότι σχετίζεται με την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...