Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΠΩΣ η Aμερική ξαναψήφισε Mπαράκ Ομπάμα…


Ο Μπαράκ Ομπάμα εξασφάλισε σήμερα μία δεύτερη ιστορική προεδρική θητεία, επικρατώντας του Μιτ Ρόμνεϊ. «Ολα έγιναν χάρη σε σας. Ευχαριστώ», έγραψε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο Twitter αναγγέλλοντας τη νίκη του. «Είμαστε όλοι μαζί. Ετσι κάναμεεκστρατεία και αυτoί είμαστε». 

Ο Μιτ Ρόμνεϊ τηλεφώνησε στον Μπαράκ Ομπάμα για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του και παραδέχτηκε την ήττα του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. «Προσεύχομαι ο Πρόεδρος να καταφέρει να καθοδηγήσει το έθνος μας» δήλωσε ο Μιτ Ρόμνεϊ αποδεχόμενος την ήττα του.

Μολονότι οι εκλογές εξελίχθηκαν σε θρίλερ στη Φλόριντα, στο Οχάιο και στη Βιρτζίνια, όπου το αποτέλεσμα παρέμενε οριακό ώρες μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, ο Ομπάμα διατήρησε μεγάλο μέρος της δύναμής του και επικράτησε του Ρεπουμπλικάνου Μιτ Ρόμνεϊ.

Στις 6.20 π.μ. (ώρα Ελλάδας) το CNN ανακοίνωσε ότι ο Ομπάμα επικράτησε στο Οχάιο και έφθασε τους 274 εκλέκτορες, που σημαίνει ότι παραμένει για άλλα τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο. Την επανεκλογή του Ομπάμα ανακοίνωσαν επίσης το NBC, το CBS καθώς και το συντηρητικό Fox News.

Με το που έκλεισαν οι κάλπες στη δυτική Ακτή, στις 6 π.μ. (ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκε από το CNN ότι ο Μπαράκ Ομπάμα κερδίζει την Καλιφόρνια με τους 55 εκλέκτορες, το Ορεγκον, τη Χαβάη και την Πολιτεία της Ουάσινγκτον αποκτώντας ένα σαφές προβάδισμα απέναντι στον Μιτ Ρόμνεϊ που δεν κατάφερε να διεκδικήσει από τους Δημοκρατικούς κάτι περισσότερο από την Ιντιάνα και τη Βόρεια Καρολίνα – οι οποίες από «μπλε» το 2008 έγιναν «κόκκινες» το 2012.

Ωστόσο η ήττα του Ρόμνεϊ στο Γουισκόνσιν, έδρα του ρεπουμπλικανού υποψηφίου Αντιπροέδρου Πολ Ράιαν, στο Νιού Χάμσαϊρ και στην Πενσυλβάνια, όπου ο ίδιος ο προεδρικός υποψήφιος είχε επενδύσει πολλά στην προεκλογική του εκστρατεία, έδειξαν ότι ο δρόμος προς τον Λευκό Οίκο είχε γίνει εξαιρετικά δύσκολος.

Παρ’ ολ’ αυτά το «παιχνίδι» παρέμεινε μέχρι το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) ανοιχτό καθώς οι εκλογές στο Οχάιο, τη Βιρτζίνια και κυρίως στη Φλόριντα εξελίχθηκαν σε θρίλερ. Στις 6.20 π.μ. όμως, το CNN «έδωσε» το Οχάιο στον Ομπάμα, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να ξεπεράσει το όριο των 270 εκλεκτόρων και να μην χρειάζεται να περιμένουμε την κατάληξη του θρίλερ της Φλόριντα και της Βιρτζίνια.

CNN: Ο Μπαράκ Ομπάμα ο νικητής των προεδρικών εκλογών 2012

Στην αρχή της μακριάς εκλογικής βραδιάς, που μαγνήτισε το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη, ο Μιτ Ρόμνεϊ εμφανίστηκε να κερδίζει στην Πολιτεία του Κεντάκι παίρνοντας οκτώ εκλέκτορες, ενώ όπως αναμενόταν ο Ομπάμα κέρδισε στο Βερμόντ και τρεις εκλέκτορες.

Το CNN με την μακρά παράδοση στην ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, δεν είχε δώσει εξ αρχής τη νίκη του Ρόμνεϊ στην Ιντιάνα, νίκη την οποία προεξοφλούσαν όλα τα άλλα διεθνή δίκτυα. Λίγο πριν από τις 2.30 π.μ. (ώρα Ελλάδας) πάντως ανακοίνωσε πως η Ιντιάνα, την οποία ο Ομπάμα είχε κερδίσει το 2008 από τον Τζον ΜακΚέιν, πηγαίνει μαζί με τους 11 εκλέκτορές της στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών.

Στοίχημα η Βιρτζίνια

Πρώτο μεγάλο και δύσκολο στοίχημα υπήρξε η Βιρτζίνια. Ο ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος ήλπιζε ότι οι αγροτικές περιοχές στον Νότο της Βιρτζίνια θα του δώσουν τη νίκη και τους 13 εκλέκτορες. Ο πρόεδρος Ομπάμα ποντάριζε στους ψηφοφόρους των εργατουπόλεων της Πολιτείας.

Το CNN έδωσε και στους δύο υποψήφιους από 49% στη Βιρτζίνια, αδυνατώντας να προβλέψει ασφαλώς το αποτέλεσμα.

Επισήμως οι κάλπες έκλειναν στη Βιρτζίνια στις 2 π.μ. (ώρα Ελλάδας) αλλά επειδή υπήρχαν ακόμη μεγάλες ουρές, οι Αρχές της Πολιτείας ανακοίνωσαν ότι θα δινόταν παράταση με συνέπεια να καθυστερήσουν τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το CNN νικητής στη Δυτική Βιρτζίνια αναδείχθηκε ο Μιτ Ρόμνεϊ. Ο Ρόμνεϊ ανακοινώθηκε από το CNN αλλά και από το BBC ως κυρίαρχος και στην παραδοσιακά ρεπουμπλικανική Νότια Καρολίνα με τους εννέα εκλέκτορες.

Το «ασανσέρ» με τους εκλέκτορες

Υστερα από την ανακοίνωση των ασφαλών αποτελεσμάτων για τις πρώτες πέντε Πολιτείες, ο Μιτ Ρόμνεϊ μετρούσε 33 εκλέκτορες ενώ ο Ομπάμα μόλις τρεις.

Ωστόσο περί τις 3 π.μ. (ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκαν από το CNN oι προβλέψεις για μια σειρά από ανατολικές και κεντρικές Πολιτείες: ο Ομπάμα κερδίζει στο Μέριλαντ, το Μέιν, το Κονέκτικατ, την Περιφέρεια της Κολούμπια, το Ιλινόι, τη Μασαχουσέτη (όπου ο Ρόμνεϊ ήταν κυβερνήτης), το Ντέλαγουερ και το Ρόουντ Αϊλαντ, φθάνοντας τους εκλέκτορές του στους 64.

Αυτά τα αποτελέσματα δεν συνιστούσαν πάντως ανατροπή από το 2008. Οπως και οι νίκες του Ρόμνεϊ στην Οκλαχόμα και στη Τζόρτζια που ανακοινώθηκαν από το CNN στις 3.15 π.μ. (ώρα Ελλάδας) και τον ανέβασαν στους 56 εκλέκτορες.

Λίγο αργότερα ο Ρόμνεϊ ανακοινώθηκε ότι κερδίζει στο Τενεσί, στην Αλαμπάμα και στο Αρκανσο, παραδοσιακά «οχυρά» των Ρεπουμπλικανών ανεβάζοντας τον αριθμό των εκλεκτόρων του στους 82. Ο Ομπάμα έφθασε τους 78 με νίκη που προεξόφλησε το αμερικανικό δίκτυο CBS στο χτυπημένο από τον κυκλώνα Σάντι, Νιου Τζέρσεϊ.

Κράτησε ο Ομπάμα σε Πενσυλβάνια και Γουισνκόνσιν

Στις 4 π.μ. (ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκε ένας μεγάλος αριθμός Πολιτειών, χωρίς και πάλι να υπάρξει αλλαγή «χρώματος» από το 2008: Νέα Υόρκη και Μίσιγκαν (όπου ο πατέρας του Ρόμνεϊ είχε διατελέσει κυβερνήτης) παρέμειναν «μπλε» και πήγαν στον Ομπάμα, ενώ Κάνσας, Τέξας, Λουιζιάνα, Γουαϊόμινγκ, Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα και Νεμπράσκα ήταν ξανά «κόκκινες» και ψήφισαν Ρόμνεϊ. Το αποτέλεσμα έγινε 152 εκλέκτορες για τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο, έναντι 123 του προέδρου Ομπάμα.

Στις 4.15 π.μ. (ώρα Ελλάδας) το NBC και το CBS ανακοίνωσαν ότι ο Ομπάμα εξασφάλισε την Πολιτεία της Πενσυλβάνια μαζί με τους 20 εκλέκτορές της. Σε αυτήν την Πολιτεία ο Ρόμνεϊ ήλπιζε πολλά και δεν είναι τυχαίο ότι επισκέφτηκε την Φιλαδέλφεια αφού ψήφισε νωρίς το πρωί της Τρίτης στο Μπέλμοντ της Μασαχουσέτης.

Πλήγμα στο ηθικό των Ρεπουμπλικανών ήταν και η νίκη του Ομπάμα στο στη γενέτειρα του υποψηφίου ρεπουμπλικανού Αντιπροέδρου Πολ Ράιαν, το Γουισκόνσιν, την οποία ανακοίνωσαν στις 4.35 π.μ. (ώρα Ελλάδας) τόσο το CBS όσο και το συντηρητικό Fox News. O Πρόεδρος Ομπάμα εξασφάλισε τους 10 εκλέκτορες της Πολιτείας, η απώλεια της οποίας για τους Ρεπουμπλικανούς σημαίνει ότι τόσο ο Ρόμνεϊ όσο και ο Ράιαν καταψηφίσηκαν στις γενέτειρές τους!

Είναι η πρώτη φορά από το 1972 και την καταστροφική υποψηφιότητα ΜακΓκόβερν – Σράιβερ απέναντι στους Νίξον – Αγκνιου που και οι δύο υποψήφιοι χάνουν στις Πολιτείες τους!

Το «λάθος» που λέγεται Πολ Ράιαν

H ήττα του Ρόμνεϊ στο Γουισκόνσιν, η οποία πάντως άργησε να ανακοινωθεί από το CNN, ανέδειξε σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το «λάθος» του ρεπουμπλικανού υποψηφίου με την επιλογή του 42χρονου βουλευτή Ράιαν για τη θέση του Αντιπροέδρου – θα έπρεπε να προτιμηθεί, λένε, ο γερουσιαστής Πόρτμαν από το Οχάιο, που είναι και μια από τις Πολιτείες που κρίνει το τελικό αποτέλεσμα.

Στις 4.55 π.μ. (ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκε ότι ο Ομπάμα κέρδισε στο Νιου Χάμσαϊρ εξασφαλίζοντας άλλους τέσσερις εκλέκτορες και κρατώντας αλλη μια Πολιτεία «μπλε». Λίγα λεπτά αργότερα το ABC ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος «κρατάει» και τη Μινεσότα με τους 10 εκλέκτορές της, ενώ στις 5.20 π.μ. επισημοποιήθηκε η επικράτηση του Ομπάμα και στο Νέο Μεξικό.

Αναμενόμενα και τα αποτελέσματα στη Μοντάνα και στη Γιούτα (Πολιτεία με μεγάλο πληθυσμό μορμόνων) τις οποίες κέρδισε ο Ρόμνεϊ μαζί με συνολικά εννέα εκλέκτορες. Στις 5.50 π.μ. (ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκε η επικράτηση του Ρόμνεϊ και στην Αριζόνα, πατρίδα του Τζον ΜακΚέιν, ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου το 2008.

Με μόλις μία Πολιτεία, την Ιντιάνα, να έχει αλλάξει χέρια σε σύγκριση με το 2008 μέχρι και τις 5.40 π.μ. (ώρα Ελλάδας), το ενδιαφέρον μιας αναμέτρησης που κόστισε 2,6 δισ. δολάρια, τα περισσότερα που δαπανήθηκαν ποτέ σε αμερικανικές εκλογές, επικεντρώνονταν όλο και περισσότερο στο Οχάιο, στη Φλόριντα και στη Βιρτζίνια.

Η Βόρεια Καρολίνα τελικά πήγε στους Ρεπουμπλικανούς – το 2008 την είχε κερδίσει οριακά ο Ομπάμα -, αλλά αυτό δεν έφτανε για τον Ρόμνεϊ καθώς δεν μπόρεσε πουθενά αλλού στα Μεσοδυτικά και στη Δυτική Ακτή να διεκδικήσει κάτι περισσότερο.

Ετσι όταν έκλεισαν οι κάλπες στη Δύση, ο Ομπάμα πιστώθηκε τους εκλέκτορες της πολυπληθούς Καλιφόρνια, καθώς και μια σειρά άλλες Πολιτείες με αποτέλεσμα να φθάσει κοντά στο όριο του 270. Με το Οχάιο να πηγαίνει στον Πρόεδρο και να ακολουθούν η Νεβάδα και το Κολοράντο, ο Ομπάμα στις 6.50 π.μ. (ώρα Ελλάδας) έφθασε τους 290 εκλέκτορες ενώ ο Ρόμνεϊ είχε μείνει στους 203.

Θρίλερ σε Οχάιο, Φλόριντα

Στην κρίσιμη Πολιτεία του Οχάιο οι κάλπες έκλεισαν στις 2.30 π.μ. (ώρα Ελλάδας) αλλά τα πρώτα exit polls αδυνατούσαν να δώσουν νικητή. Πολλοί από τους ψηφοφόρους πάντως, δήλωναν στα exit polls ικανοποιημένοι από την πολιτική του Ομπάμα στην τετραετία που πέρασε για τη σωτηρία των αυτοκινητοβιομηχανιών. Μετά από την καταμέτρηση του 60% ο αμερικανός Πρόεδρος εμφανιζόταν μάλιστα να προηγείται με περίπου 54.000 ψήφους έναντι του Ρόμνεϊ.

Οι κάλπες στην επίσης κρίσιμη Πολιτεία της Φλόριντα έκλεισαν στις 3 π.μ. Και πάλι ασφαλές αποτέλεσμα ήταν δύσκολο να βγει ώστε να δούμε πού θα πάνε οι 29 εκλέκτορες της Ηλιόλουστης Πολιτείας. Ενδεικτικό είναι ότι με καταμετρημένο το 80% των ψήφων η διαφορά μεταξύ των δύο ήταν μόλις 8.500 ψήφοι υπέρ του Ομπάμα!

Τα πρώτα στοιχεία για το μείγμα των ψηφοφόρων σήμερα στη Φλόριντα: το 67% είναι λευκοί, το 16% λατίνοι, το 13% αφροαμερικάνοι και το 1% Ασιάτες. Και οι δύο παρατάξεις πάντως, σημείωναν την «εξαιρετικά υψηλή» προσέλευση των ψηφοφόρων στη Φλόριντα, η οποία ως γνωστόν είχε κρίνει με δραματικό τρόπο τις προεδρικές εκλογές του 2000.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...