Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Την σύλληψη και κακοποίηση τουρίστα από την Ελληνική Αστυνομία καταγγελει η ΔΗΜΑΡ

Την σύλληψη και κακοποίηση τουρίστα από την Ελληνική Αστυνομία , καταγγέλει με ερώτηση της στη Βουλή η ΔΗΜΑΡ. Οι βουλευτές Μαρία Ρεπούση, Μαρία Γιαννακάκη και Γιάννης Πανούσης αναφέρουν τα εξής:

"Είναι γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί πλέον έναν από τους ελάχιστους τομείς που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάταξη της Εθνικής Οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, το Ελληνικό Κράτος οφείλει να εξασφαλίζει την άρτια παροχή υπηρεσιών προς τους ξένους επισκέπτες της χώρας μας, μέσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η ασφάλειά τους.

Δυστυχώς, και στο πεδίο αυτό, η Ελληνική Αστυνομία επέδειξε για άλλη μία φορά ερασιτεχνισμό αποτυγχάνοντας να εκτελέσει με επιτυχία τα καθήκοντά της. Συγκεκριμένα, στις 16 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», όργανα της ΕΛ.ΑΣ προσέγγισαν τον Seng Hyun Yeong, πολίτη της Νότιας Κορέας, ο οποίος βρισκόταν στην χώρα μας για τουρισμό και του ζήτησαν να τους επιδείξει το διαβατήριό του. Όταν ο τελευταίος απαίτησε να δει την αστυνομική τους ταυτότητα, τον συνέλαβαν, τον οδήγησαν σε Αστυνομικό Τμήμα και αφού τον ανέκριναν, αφέθηκε ελεύθερος. Σύμφωνα με καταγγελία του ίδιου του τουρίστα σε Κορεατικά ΜΜΕ, το αστυνομικό προσωπικό προέβη σε βιαιοπραγίες εναντίον του, χρησιμοποιώντας, παράλληλα, ρατσιστικά σχόλια.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία σωρεία γεγονότων, κατά τα οποία οι πρακτικές της ΕΛ.ΑΣ αποτελούν αιτία για δυσφήμιση της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο, με την ιδιαιτερότητα ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά σε γεγονός που συσχετίζεται ευθέως με τον τουρισμό. Να σημειωθεί ότι η Νότια Κορέα αποτελεί αφετηρία 50.000 τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα, ετησίως, ενώ οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:
Το είδος συμπεριφοράς του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι στους τουρίστες επηρεάζει καταλυτικά την διεθνή εικόνα της χώρας μας και, κατ’ επέκταση, τη θέση της ως τουριστικό προορισμό, καθώς και
το γεγονός ότι η καλή συμπεριφορά των αστυνομικών προς τους πολίτες τρίτων χωρών μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσα από την παροχή μιας ολοκληρωμένης εκπαίδευσης που ενσωματώνει τη διαπολιτισμική διάσταση και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Γιατί η διαπολιτισμική διάσταση δεν έχει ενταχθεί ακόμη στα προγράμματα αρχικής εκπαίδευσης των αστυνομικών σχολών; Προτίθεται ο κ. Υπουργός να προχωρήσει σε άμεση αναθεώρηση των αστυνομικών προγραμμάτων σπουδών προκειμένου να συμπεριληφθούν σε αυτά εκπαιδευτικά αντικείμενα σχετικά με τη μετανάστευση και την πολυπολιτισμικότητα; Να σημειωθεί ότι προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει ήδη, από το 2010, σχετικό πόρισμα, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Γιατί τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν αποτελούν αυτοτελές εκπαιδευτικό αντικείμενο στα αστυνομικά προγράμματα σπουδών; Στο ίδιο πλαίσιο και με γνώμονα την πιο αποτελεσματική προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας στην Ελληνική Αστυνομία, εξετάζει ο κ. Υπουργός το ενδεχόμενο μιας πιο σταθερής συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομικής Ακαδημίας και φορέων όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες;
Θα ληφθούν κάποια μέτρα για την τιμωρία του αστυνομικού προσωπικού που ενεπλάκη στο συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο εκτέλεσε πλημμελώς τα καθήκοντά του;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...