Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Economist: Σκληρό πόκερ Μέρκελ-Τσίπρα και ίσως «διαζύγιο αλά ελληνικά»

Το ενδεχόμενο να δούμε «διαζύγιο αλά ελληνικά» ανάμεσα σε Αθήνα και Ευρωζώνη προβάλλει το περιοδικό Economist, παραπέμποντας στον τίτλο της γνωστής κινηματογραφικής ταινίας «Γάμος αλά ελληνικά».

Το περιοδικό πάντως εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια και ενδεχόμενα. Θεωρεί αβέβαιη τη ... σχέση της Ελλάδας με το ευρώ κι επισημαίνει πως τίποτε δεν θα είναι στη χώρα όπως πριν, ακόμη κι αν σχηματίσει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζει, το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.

Σύμφωνα με το περιοδικό, οι αγορές ανησυχούν πως εάν επικρατήσει στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα τελικά θα «αποχωριστεί» το κοινό νόμισμα, με συνέπειες ολέθριες για την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Παρατηρεί πάντως ο Economist πως δεν υπάρχουν αυτόματες διαδικασίες για μια ελληνική αποχώρηση από την Ευρωζώνη, καθώς και ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί επακριβώς η χρονική στιγμή του «διαζυγίου», εάν κι εφ' όσον τελικά αυτό επέλθει.

«Ο Τσίπρας θα κάνει ένα βήμα πίσω, εάν...»


Ταχύτερη θα είναι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημειώνει το περιοδικό, εάν ο Αλέξης Τσίπρας «παγώσει» την αποπληρωμή του χρέους. Τότε, αναφέρει ο Economist, όλοι οι όροι του μνημονίου θα καταργηθούν και μαζί τους θα τερματιστεί και η παροχή χρημάτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Κατά τον Economist, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η Ανγκελα Μέρκελ δεν επιθυμεί να χρεωθεί το οικονομικό χάος, το οποίο θα επιφέρει ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ακόμη κι αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύσεις θα γίνουν, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν αίσια έκβαση, τονίζει.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό, εάν τεθεί ως όρος για τη περαιτέρω στήριξη των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ η εφαρμογή των όρων του μνημονίου, τότε «ο Τσίπρας είναι αυτό αυτός που στο τέλος θα κάνει ένα βήμα πίσω, ειδάλλως η Ελλάδα θα μπορούσε πράγματι να βγει εκτός ευρώ αμέσως μετά τις εκλογές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...