Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Πτώση τζίρου και απολύσεις προβλέπουν στη Βόρεια Ελλάδα

Μεγάλη πτώση τζίρου και αναιμική δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας είναι η εικόνα που αποτυπώνει για τις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, για το μήνα Μάιο ο δείκτης...
Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), ενώ παράλληλα «μαύρες» διαγράφονται οι προοπτικές για το επόμενο εξάμηνο.

Έτσι ο δείκτης NGBI 500 φθάνει το Μάιο στο -43, έναντι -47 τον Απρίλιο του 2012, με τις επιχειρήσεις να κρίνουν μόλις σε ποσοστό 4% ότι η κατάστασή τους είναι καλή. Το ποσοστό αυτό είναι από τα χαμηλότερα από τον Οκτώβριο του 2009, όταν ξεκίνησαν οι μετρήσεις του συγκεκριμένου δείκτη.

Την ίδια στιγμή συρρικνώνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώνουν ότι η κατάστασή τους είναι ικανοποιητική (33%, σε σχέση με 37% τον προηγούμενο μήνα), ενώ πολύ υψηλό και αυξημένο στο 63%, έναντι 61% τον Απρίλιο, διαμορφώνεται το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο, αυξάνονται στο 49% οι επιχειρήσεις, που εκτιμούν ότι θα είναι χειρότερη η κατάστασή τους, σε σχέση με 47% τον Απρίλιο. Στασιμότητα προβλέπει το 28% (42% τον Απρίλιο) και βελτίωση το φετινό Μάιο το 23%, έναντι 11% τον προηγούμενο μήνα.

Προσωπικό: Σταθερά υψηλή και διευρυνόμενη είναι η πρόθεση απολύσεων, προσεγγίζοντας το 41%, έναντι 32% τον Απρίλιο του 2012, ενώ παραμένει ισχνή και μόλις στο 3% η πιθανότητα για προσλήψεις.

Η «μερίδα του λέοντος» βέβαια των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 56%, έναντι 66% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις το φετινό Μάιο καταδεικνύουν άνοδο του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως μειώθηκε (63%, έναντι 57% τον Απρίλιο).

Αύξηση πωλήσεων αποτυπώνεται μόλις από το 12% (15% το αντίστοιχο ποσοστό τον Απρίλιο του 2012) των επιχειρήσεων, ενώ αμετάβλητος παρέμεινε ο τζίρος σε ποσοστό 26% των ερωτώμενων εταιρειών.

Απασχόληση

Υψηλή και διευρυνόμενη είναι η πρόθεση απολύσεων, προσεγγίζοντας το 41%, έναντι 32% τον Απρίλιο του 2012, ενώ παραμένει ισχνή και μόλις στο 3% η πιθανότητα για προσλήψεις.

Το 56%, έναντι 66% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Τζίρος

Αύξηση πωλήσεων αποτυπώνεται μόλις από το 12% (15% το αντίστοιχο ποσοστό τον Απρίλιο του 2012) των επιχειρήσεων, ενώ αμετάβλητος παρέμεινε ο τζίρος σε ποσοστό 26% των ερωτώμενων εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...