Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Στα αμπάρια με τα θρυλούμενα Καλάσνικοφ


Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ /enet.gr

Ανοίγουν σήμερα τα εμπορευματοκιβώτια του βαριά οπλισμένου πλοίου που εδώ και τρεις ημέρες παραμένει φυλασσόμενο από το Λιμενικό, στο λιμάνι της Ρόδου. Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο «NOUR Μ» με σημαία Σιέρα Λεόνε, το οποίο μετέφερε 59 κοντέινερ, τα 56 από τα οποία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αυτοψίας των ελληνικών αρχών, περιέχουν 20.000 όπλα ΑΚ 47 (Καλάσνικοφ) και μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών.


Το πλοίο ξεκίνησε από ένα λιμάνι της Ουκρανίας, ενώ μυστήριο παραμένει ο προορισμός του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, υπάρχουν αντιφάσεις για το λιμάνι προορισμού, καθώς από το σύστημα marin trafik είχε δηλωθεί το λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, ενώ από άλλο ηλεκτρονικό σύστημα δηλωνόταν ως προορισμός η Τρίπολη της Λιβύης, ενώ ο πλοίαρχος αρχικά δήλωσε το Εσκεντερούμ της Τουρκίας.

Ολα ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν η «περίεργη» πορεία που ακολούθησε το πλοίο δυτικά - νοτιοδυτικά της Σύμης κίνησε τις «υποψίες» στην Ταξιαρχία της Κω, η οποία ενημέρωσε το Λιμεναρχείο Καλύμνου για την ύπαρξη φορτηγού πλοίου κοντά στα Ιμια. Στη συνέχεια τα πλωτά περιπολικά Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής προέβησαν στην ακινητοποίησή του και έπειτα επιβιβάστηκαν στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., προς διενέργεια ελέγχου.

Τούρκος καπετάνιος

Εδώ και τρεις ημέρες το πλοίο έχει αγκυροβολήσει στη Ρόδο, ενώ διερευνάται η νομιμότητα των εγγράφων και των παραστατικών που έχει προσκομίσει ο καπετάνιος του.

Ο καπετάνιος και φερόμενος ως ιδιοκτήτης του πλοίου, ηλικίας 46 ετών, είναι τουρκικής καταγωγής και έχει ήδη προσκομίσει όλα τα έγγραφα και τα παραστατικά που κατέχει, εντούτοις διερευνάται η νομιμότητά τους.

Ο ίδιος και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος (ο α' μηχανικός και ο μάγειρας, καθώς και πέντε Ινδοί) δίνουν καταθέσεις στο Κεντρικό Λιμεναρχείο ενώ παράλληλα συλλέγονται στοιχεία για το σχηματισμό δικογραφίας.

Επειτα από έρευνα, πάντως, διαπιστώθηκε ότι το πλοίο είχε απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν για διακίνηση ναρκωτικών. Για την υπόθεση προχθές αργά το βράδυ εκδόθηκε ανακοίνωση από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «το φορτίο θα ανοιχτεί πρωινές ώρες της Δευτέρας, παρουσία και της υπηρεσίας του Τελωνείου, ενώ το πλοίο φυλάσσεται από ισχυρές δυνάμεις της Λιμενικής Αρχής Ρόδου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...