Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Πέθανε ο θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος Βύρων Μακρίδης

Εφυγε από τη ζωή, το βράδυ του Σαββάτου, μία από τις κωμικές και οξυδερκείς πένες του ελληνικού θεάτρου, ο Βύρων Μακρίδης, σε ηλικία 76 ετών. Ο θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος κατέληξε στον Ευαγγελισμό, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες, με νεφρική ανεπάρκεια. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στη θεατρική οικογένεια.

Ο Βύρων Μακρίδης γεννήθηκε στο Κάιρο το 1937. Ξεκινώντας την καριέρα του, από το 1956, συνεργάστηκε ως δημοσιογράφος με τις εφημερίδες «Αθηναϊκή», «Ανεξάρτητος τύπος», «Η φωνή της Ελλάδας», «Ελεύθερος τύπος», «Ακρόπολις», «Απογευματινή», «Ελληνικός Βορράς», «Ελεύθερος κόσμος» κ.α. και ως καλλιτεχνικός συντάκτης στα περιοδικά: «Ρομάντσο», «Θεατής», «Πάνθεον» (έως το 1964). Από τις αρχές του 1967 παρουσίαζε στο Ε.Ι.Ρ. την εκπομπή «Η οθόνη στο ραδιόφωνο».

Πλήθος κωμωδιών και επιθεωρήσεων

Ωστόσο, πέρα από τη δημοσιογραφική του ιδιότητα, το ταλέντο του στη συγγραφή ήταν αυτό που τον έκανε γνωστό στο πανελλήνιο, αφού ο Βύρων Μακρίδης ήταν ένας επιτυχημένος συγγραφέας. Περισσότερες από 120 θεατρικές κωμωδίες και επιθεωρήσεις (αλλά και κινηματογραφικά σενάρια), φέρουν την υπογραφή του. Υπηρέτησε το θέατρο για πάνω από τρεις δεκαετίες και σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές του εμπορικού και του μουσικού θεάτρου αλλά και της κωμωδίας και της επιθεώρησης έχουν παίξει σε έργα του.

Υπήρξε επιτυχές καλλιτεχνικό δίδυμο με τον Νίκο Καμπάνη και στη συνέχεια με τον Λάκη Μιχαηλίδη. Μαζί υπέγραψαν μια σειρά αστικών κωμωδιών αλλά και επιθεωρήσεων (μερικές φορές έχοντας και άλλους στη... συγγραφική παρέα). Ανάμεσα στα έργα που φέρουν την υπογραφή του είναι (και) τα: «Χαίρε Αντρέα... Καραντρέα», «Είπα ξείπα και μαύρη τρύπα», «Και μαζί και μόνος», «Πόσα κεράκια έχει η τούρτα;», «Άρμεγε ευρώ και κούρευε συντάξεις», «Και ο Σημίτης θέλει το Γερμανό του», «Σκάει νύφη... ΣΚΑΙ γαμπρός» και πολλά άλλα.

Στα κινηματογραφικά σενάρια που έχει γράψει συγκαταλέγονται και τα «5.000 ψέματα» (Μακρίδης/Φιλιππούλης) και «Ο τελευταίος άντρας». Τέλος εμφανίζεται και ως στιχουργός σε δύο τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ο Γιώργος Ζαμπέτας.

Ο Βύρων Μακρίδης είχε δύο γιους, τον δημοσιογράφο και παρουσιαστή Μίλτο Μακρίδη και τον μουσικό και συνθέτη Ηλία Μακρίδη, από τον γάμο του με τη δημοσιογράφο Πηγή Περσιάδου. Δεύτερη σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Γιούλη Σταμουλάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...