Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Εξι απλά βήματα για να ξεπεράσεις εγκαίρως την ήπια κατάθλιψη

Κάτι η οικονομική κρίση, κάτι οι περικοπές των πάντων, συν η ανασφάλεια και τα προσωπικά αδιέξοδα, ε, δεν θες και πολύ για να καταρρακωθείς. Όταν όμως η κατάσταση φτάσει σε σημείο που δεν μπορείς να σηκωθείς από το κρεβάτι, μάλλον πρέπει να αναλάβεις δράση και να μην αφήσεις την κατάθλιψη που κάνει την εμφάνισή της να σε νικήσει.
Αν και οι περίοδοι που είσαι «πεσμένος» μπορεί να είναι αρκετά εποικοδομητικές για να κάνεις τις αλλαγές που χρειάζεσαι στη ζωή σου, στον εαυτό και στις σχέσεις σου, δεν πρέπει να το παρακάνεις.
Αν η ψυχολογία σου είναι στα τάρταρα για περισσότερο από δύο εβδομάδες και συνοδεύεται από διαταραχές στην όρεξη και τον ύπνο, απώλεια διάθεσης για δραστηριότητες που πριν σε ευχαριστούσαν ή όταν η ζωή σου δεν είναι πλέον λειτουργική και η κακή σου διάθεση εμποδίζει την καθημερινότητά σου να είναι ομαλή, τότε πρέπει να ηχήσει το καμπανάκι του κινδύνου στο μυαλό σου, γιατί η κατάθλιψη έρχεται ολοταχώς προς το μέρος σου.
Μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να την καταπολεμήσεις:
1. Κοιμήσου καλά
Με 7 – 8 ώρες ύπνο την ημέρα, αυξάνεις τα επίπεδα της ενεργητικότητάς σου και μπορείς καλύτερα να καταπολεμήσεις την κακή διάθεση. Άσε που όσο λιγότερο κοιμάσαι, τόσο περισσότερο μένεις ξύπνιος και οι αρνητικές σκέψεις σε καταλαμβάνουν.
2. Φάε σωστά
Η ισορροπημένη διατροφή, με έμφαση στα λιπαρά Ω3 και στη βιταμίνη B, τα οποία περιέχονται σε τροφές όπως τα ψάρια, η σοκολάτα, το γιαούρτι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις την ήπια κατάθλιψη. Περιόρισε τα λιπαρά και τη ζάχαρη, φάε περισσότερα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, μοιρασμένα σε μικρά γεύματα κάθε 2 με 3 ώρες.
3. Για σένα νοιάσου και γυμνάσου
Η άσκηση 3 – 4 φορές την εβδομάδα θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου και θα βελτιώσει τη διάθεσή σου. Αν μάλιστα μπορείς να τη συνδυάσεις με το φως του ήλιου, π.χ. τρέχοντας σε ένα πάρκο, ακόμα καλύτερα. Ο ήλιος βοηθά τον οργανισμό σου να συνθέσει βιταμίνη D, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σου και βελτιώνει τη διάθεσή σου.
4. Μη μένεις μέσα και μην επικοινωνείς με τον έξω κόσμο μόνο μέσω Facebook –twitter κλπ.
Όσο άσχημη κι αν είναι η διάθεσή σου και όσο κι αν θες να μείνεις σκεπασμένος με το πάπλωμα μέχρι τα αυτιά και τα παραθυρόφυλλα κλειστά λες και είσαι στο Κωσταλέξι, καταπολέμησέ την και βγες έξω με φίλους. Η απομόνωση μόνο κακό σου κάνει.
5. Φτιάξε μια λίστα με ό,τι σε ευχαριστεί
Γράψε όλες τις δραστηριότητες που σε αποφορτίζουν και σε κάνουν να νιώθεις καλά και προγραμμάτισε να κάνεις τουλάχιστον μία κάθε μέρα. Κινήσου όμως σε λογικά πλαίσια. Αν περιμένεις να συμβούν ακατόρθωτα πράγματα, θα απογοητεύεσαι και θα βυθίζεσαι ακόμα περισσότερο στη θλίψη.
6. Think positive
Οι αρνητικές σκέψεις λειτουργούν αλυσιδωτά. Η μία φέρνει την άλλη και τελικά βρίσκεσαι χωρίς να το καταλάβεις «βουτηγμένος» στη μαυρίλα. Σφύριξε χαρούμενα, μπορείς, και δες τη θετική πλευρά της ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...