Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Μετά τον ΟΔΙΕ συλλήψεις διοικητών ΔΕΚΟ, δημάρχων, συνεταιριστών

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΙΕ συνελήφθη για χρέη 83 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου σε δάνεια που είχαν λάβει οι προκάτοχοί του για τη μετεγκατάσταση του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο προκειμένου να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Η είδηση της σύλληψης του κ. Αλέξανδρου Ζαχαρή σκόρπισε τρόπο στους διοικούντες τις προβληματικές ΔΕΚΟ αλλά και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουν τεράστια χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν γίνει υπαίτιοι για την κατάπτωση εγγυήσεων πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι ο ΟΣΕ και ειδικότερα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα χρέη της οποίας ξεπερνούν το 1,5 δισ. Ευρώ. Μεγάλα χρέη έχουν επίσης πολλοί δήμοι αλλά και αγροτικοί συνεταιρισμοί που έχουν λάβει μεγάλα δάνεια με εγγυητή το δημόσιο στο παρελθόν.

Τα χρέη των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο κ. Ζαχαρής που απολογήθηκε χθες στον Εισαγγελέα κατηγορείται ότι για την περίοδο από 1/1 - 31/5 2011 δεν απέδωσε φόρο επί των κερδών του οργανισμού ύψους 277.000 ευρώ, καθώς και ποσοστό (1,5%) επί των ακαθάριστων εισπράξεων του ιπποδρομιακού στοιχήματος που αντιστοιχεί σε 741.000 ευρώ. Επίσης, σε βάρος του έχουν βεβαιωθεί χρέη προς το Δημόσιο ύψους 83 εκατ. ευρώ που συσσώρευσε ο οργανισμός την τελευταία πενταετία.

Τρέμουν και πολλοί άλλοι

Οι οφειλές που έχουν ΔΕΚΟ, δήμοι και συνεταιρισμοί προς την Εφορία και το ΙΚΑ είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου πολλές δεκάδες φυσικά πρόσωπα. Αυτό σε συνδυασμό με τις συνεχείς καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου οδηγεί σε έκρυθμες καταστάσεις.
Μέχρι σήμερα η Οικονομική Αστυνομία έχει συλλάβει 112 μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου για χρέη που ξεπερνούν τα 334 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει στη σύλληψη 60 οφειλετών, ενώ 28 επιχειρηματίες - οφειλέτες προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη και κατ' επέκταση τη διαπόμπευση, κατέβαλαν περί τα 8,5 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τα χρέη των δημοσίων οργανισμών διογκώνονται (στοιχεία Ιανουαρίου 2012) δημιουργώντας τεράστια προβλήματα τόσο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού αλλά και στα ασφαλιστικά Ταμεία. Αυξάνονται επίσης σημαντικά και οι καταπτώσεις εγγυήσεων για δάνεια που είχαν πάρει στο παρελθόν με την εγγύηση του Δημοσίου. Παρ' όλα αυτά, το πολιτικό σύστημα εμφανίζεται άτολμο να εφαρμόσει ταχέως τα αναγκαία μέτρα εξυγίανσης ή όπου αυτό δεν είναι εφικτό να προχωρήσει στο κλείσιμο των ζημιογόνων επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...