Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Καλά νέα: «O καρκίνος σε μερικές δεκαετίες θα θεωρείται απλώς χρόνιο νόσημα»

Με αφορμή την αυριανή παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου, οι επιστήμονες έχουν να μας ανακοινώσουν ευχάριστα νέα, καθώς σε μερικές δεκαετίες η «επάρατη νόσος» θα έχει μετατραπεί σε «χρόνια ασθένεια».
Τα νεότερα δεδομένα για την πρόοδο της μάχης που έχει κηρύξει η επιστήμη εναντίον του καρκίνου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά: τώρα πια οι δύο στους τρεις ανθρώπους που εκδηλώνουν τη νόσο καταφέρνουν να τη νικήσουν και να συνεχίσουν φυσιολογικά – και επ' αόριστον – τη ζωή τους.
«Τα τελευταία 30-40 χρόνια είναι μοναδικά στη δημογραφική ιστορία της ανθρωπότητας. Για πρώτη φορά η θνησιμότητα μειώνεται κατά περίπου 1% τον χρόνο στις ανεπτυγμένες χώρες – και η μείωση αυτή δεν οφείλεται στο ότι σώζονται περισσότερα βρέφη και νήπια, όπως συνέβαινε παλαιότερα, αλλά στο ότι σώζονται περισσότεροι ενήλικοι και ηλικιωμένοι», δηλώνει στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο ακαδημαϊκός Δημήτριος Τριχόπουλος, καθηγητής Επιδημιολογίας και Πρόληψης του Καρκίνου στο Χάρβαρντ.
«Το επίτευγμα αυτό ίσως οφείλεται στο ότι η ιατρική έγινε επιστήμη μόλις τον τελευταίο μισό αιώνα, όταν αρχίσαμε πραγματικά να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς κάνουμε. Ιδιαίτερα η θεραπευτική ιατρική έχει προοδεύσει αλματωδώς, κάνοντας τη στεφανιαία νόσο να υποχωρήσει εντυπωσιακά και αυξάνοντας κατακόρυφα τα ποσοστά ιάσεως του καρκίνου».
Από τις 200 μορφές καρκίνου που έχουν ανιχνευθεί, οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι ως προς την θεραπεία της λευχαιμίας, του καρκίνου του μαστού,αλλά και του καρκίνου των όρχεων.
«Παλιά η λευχαιμία κόστιζε τη ζωή στο 85%-90% των παιδιών που την εκδήλωναν, ενώ σήμερα το ποσοστό ιάσεως φτάνει στο 80% χάρη σε ένα εκπληκτικό φάρμακο, το οποίο καταπολεμά επίσης τη μία από τις δύο κύριες μορφές λευχαιμίας των ενηλίκων», επισημαίνει ο κ. Τριχόπουλος, συμπληρώνοντας πως υπάρχει σημαντική πρόοδος και στον καρκίνο του μαστού «ο οποίος κάποτε κόστιζε τη ζωή σε περισσότερες από μία στις δύο ασθενείς, αλλά πλέον τον ξεπερνούν οι δύο στις τρεις γυναίκες».
Σε ότι αφορά τον καρκίνο των όρχεων η ίαση έχει πλέον φτάσει στο 90% – γεγονός που καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό από το ότι πλέον οι νεαροί άνδρες που νοσούν κατορθώνουν αργότερα να αποκτήσουν και παιδιά.
«Παντού έχουμε μικρή ή μεγάλη πρόοδο», δηλώνει ο κ. Τριχόπουλος. «Ακόμη και στον καρκίνο του παγκρέατος, όπου κάποτε λέγαμε ότι η επιβίωση είναι θέμα μηνών, έχουμε πλέον ασθενείς που ζουν χρόνια με αυτόν – όπως ο ιδρτής της Apple Στιβ Τζομπς, ο οποίος έζησε για επτά χρόνια μετά τη διάγνωση. Επίσης, καρκίνοι όπως αυτοί του εγκεφάλου, του νεφρού, του εντέρου και πολλοί άλλοι αντιμετωπίζονται με μονοκλωνικά αντισώματα χαρίζοντας πολλά και καλά χρόνια ζωής σε πολλούς από τους ασθενείς».
Σε όλες τις μορφές της νόσου «μπορούμε να πούμε το εξής: κάθε άνθρωπος έχει μία στις τρεις πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο, αλλά μία στις έξι να πεθάνει από αυτόν», συνεχίζει. «Με άλλα λόγια, ενώ έως τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80 χάναμε τον έναν στους δύο ασθενείς, σήμερα γίνονται καλά περισσότεροι από δύο στους τρεις».
Πρακτικά, τα παραπάνω σημαίνουν ότι τουλάχιστον 15.000 Ελληνες τον χρόνο βγαίνουν νικητές στη μάχη εναντίον του καρκίνου. «Υπολογίζουμε ότι στην Ελλάδα το 2,5%-3% του πληθυσμού έχει εκδηλώσει καρκίνο τον οποίο ξεπέρασε, δηλαδή έχει περάσει τουλάχιστον την πρώτη κρίσιμη 5ετία από τη διάγνωση και τη θεραπεία, και πλέον θεωρείται ότι έχει ιαθεί» καταλήγει.
Τι να αναμένουμε
Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι επόμενες δεκαετίες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες στη μάχη κατά του καρκίνου, ωστόσο οι νέες μέθοδοι καταπολέμησης της νόσου επιτρέπουν τη στοχευμένη δράση κατά των καρκινικών κυττάρων αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν πέρα από την ίαση και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν πως ακόμα και τώρα η πρόληψη σώζει ζωές, καθώς αν λάβουμε έγκαιρα μέτρα έχουμε πάνω από 40% πιθανότητες να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...