Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

4.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ώς τον Μάρτιο

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ / enet.gr

Το προεκλογικό κλίμα δεν κάμπτει την κυβερνητική ανθρωποφαγία, στο στόχαστρο συμβασιούχοι και σχολικοί φύλακες, ενώ 8.500 εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ τίθενται άμεσα σε διαθεσιμότητα


Οι επικείμενες ευρωεκλογές -αυτοδιοικητικές, τουλάχιστον, εκλογές και η μνημονιακή... μανία του υπουργού Υγείας που έφερε τη λύση-πακέτο των 8.500 «διαθέσιμων» υγειονομικών στη λίστα της τρόικας, έχουν προς στιγμήν ανακόψει τα μποφόρ των απολύσεων που με δριμύτητα φύσηξαν το δεύτερο εξάμηνο του 2013 στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αντίθετα, πλέον στη Βασιλίσσης Σοφίας επικρατεί νηνεμία, καθώς η καινούργια χρονιά έφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη δύο δώρα.


* Πρώτον, την πλήρη ανοχή της τρόικας τόσο για τις απολύσεις όσο και για τις διαθεσιμότητες για τις οποίες άλλωστε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε πετύχει επιμήκυνση της υποχρέωσης μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

Και αυτό γιατί η τρόικα αφ' ενός μεν έχει αναγνωρίσει την πετυχημένη προσπάθεια του υπουργού, αφού η έλευσή του και παραμονή του ένα μόλις εξάμηνο στην υπουργική καρέκλα έδωσε τους πρώτους 12.500 «διαθέσιμους» και 3.600 απολυμένους μέχρι το τέλος του 2013 και αφ' ετέρου δε διότι και η τρόικα, όπως σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης, καταλαβαίνει τι θα πει εκλογές και δείχνει κατανόηση, αναγνωρίζοντας αυτή τη φορά την αναγκαιότητα των καθυστερήσεων.

* Δεύτερον, η ευτυχής συγκυρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι βρίσκεται στο υπουργείο Υγείας ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπέρμαχος των Μνημονίων και της τρόικας και προθυμότατος όχι μόνον από θέση, αλλά και από φύση και ιδεολογία να εκτελέσει στον τομέα του τα κελεύσματα των δανειστών. Ετσι, ο ΕΟΠΥΥ καταργήθηκε εν μια νυκτί και 8.500 εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας πήραν το δρόμο της διαθεσιμότητας.

Τα «καλά» νέα όμως δεν σταματούν εδώ, διότι αυτή η δεξαμενή του ΕΟΠΥΥ θα δώσει, όπως υπολογίζουν εμπειρογνώμονες της δημόσιας διοίκησης, τουλάχιστον 5.500 εργαζομένους στις λίστες των απολύσεων, αφού είναι σίγουρο ότι χιλιάδες γιατροί δεν θα αποδεχτούν τη «μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση» που τους προσέφερε ο κ. Γεωργιάδης και θα αποχωρήσουν.

Ωστόσο αν και κατ' ουσία διανύουμε προεκλογική περίοδο κανένας δεν μπορεί να αντιστρέψει τις απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτόματα τέλος Μαρτίου. Πρόκειται για τους πρώτους υπαλλήλους που μπήκαν στο τέλος Ιουλίου (23 Ιουλίου συγκεκριμένα) στη διαθεσιμότητα και στις 23 Μαρτίου λήγει το οκτάμηνό τους.

Αυτοί μαζί με τους συμβασιούχους που υπηρετούν στις δημόσιες υπηρεσίες και στους δήμους και δεν προστατεύονται πλέον από τις δικαστικές αποφάσεις θα αποτελέσουν την πρώτη ομάδα των 4.000 απολύσεων που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Αναλυτικότερα:

1Ηδη από τις πρώτες ημέρες της καινούργιας χρονιάς έχει τεθεί σε εφαρμογή εγκύκλιος του κ. Μητσοτάκη που ορίζει ότι συμβασιούχοι που δεν προστατεύονται πλέον από δικαστικές αποφάσεις (με βάση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης) θα διαγράφονται από τα μητρώα των εργαζομένων και δεν θα τους καταβάλλεται ο μισθός. Πρώτα θύματα αυτών των διατάξεων είναι υπάλληλοι συμβασιούχοι του ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και ερευνητικών κέντρων που βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη στο δρόμο. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 συμβασιούχοι θα απομακρυνθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου με αυτό τον τρόπο από το Δημόσιο.

2Τον περασμένο Ιούλιο μπήκαν στη διαθεσιμότητα 1.900 εκπαιδευτικοί του υπουργείου Παιδείας. Από αυτούς 500 περίπου δεν θα απορροφηθούν σε άλλες θέσεις σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και θα βρεθούν εκτός Δημοσίου.

3Από τους 2.234 σχολικούς φύλακες βρέθηκε λύση μόνο για τους 526, που θα απορροφηθούν σε νοσοκομεία. Οι υπόλοιποι 1.708 βρίσκονται στον αέρα κι αν μέσα στις επόμενες 40 ημέρες (23 Μαρτίου) δεν βρεθεί λύση θα χάσουν ανεπιστρεπτί τη θέση τους. Χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι δεν μπορεί... να απαντήσει τι ακριβώς θα γίνει με αυτούς τους εργαζομένους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...