Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Μητσοτάκης: Θα κλείσουν κι άλλοι φορείς του Δημοσίου -Ερχονται νέες απολύσεις

Νέα «λουκέτα» σε φορείς του δημοσίου τομέα και περαιτέρω μειώσεις προσωπικού προανήγγειλε σε συνέντευξή του στο δελτίο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.


Αναφερόμενος στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου για την αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων και την κατάργηση - συγχώνευση 21 φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου, το χαρακτήρισε ως την πρώτη ουσιαστική απόπειρα κατάργησης φορέων. Προκειται είπε, για φορείς που είτε έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους, είτε το έργο τους μπορεί να καλυφθεί απο κάποια άλλη δημόσια δομή και στο σημείο αυτό προανηγγειλε ότι θα υπάρξει συνέχεια.

«Η διαδικασία της αξιολόγησης των ΝΠΙΔ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, θα υπάρξει κι άλλο κύμα φορέων (προς κατάργηση), αλλά και παρεμβάσεις που περιορίζουν το μέγεθος των φορέων», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι θα αξιολογηθούν όλα τα ΝΠΙΔ και όπου υπάρχει περιθώριο θα γίνει μείωση του προσωπικού τους.

«Έχουμε αναλάβει να σεβόμαστε το χρήμα του Έλληνα φορολογουμένου, αν ένας φορέας δεν επιτελεί ουσιαστικό έργο πρέπει να κλείσει ή να συγχωνευθεί με άλλον ή να περιοριστεί. Πρέπει να σεβόμαστε το δημόσιο συμφέρον», υπογράμμισε ο υπουργός διευκρινίζοντας πάντως ότι αξιολόγηση δεν σημαίνει αναγκαστικά και μειώσεις προσωπικού.

Οσον αφορά το προσωπικό των υπό κατάργηση - συγχώνευση φορέων, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως ένα ποσοστό των υπαλλήλων θα τεθεί σε διαθεσιμότητα και αν δεν απορροφηθεί θα οδηγηθεί στην έξοδο από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η κατάργηση των πρώτων 21 φορέων επηρεάζει περίπου 250 υπαλλήλους, απ' τους οποίους κάποιοι απολύονται, κάποιοι τίθενται σε διαθεσιμότητα και κάποιοι μετακινούνται σε άλλη θέση. Σημειώνεται ότι οι ΙΔΑΧ υπάλληλοι των ΝΠΙΔ που καταργούνται, οδηγούνται σε υποχρεωτική αποχώρηση, ενώ οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας.

Για μία ακόμη φορά τέλος ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αντίθετος στη μονιμότητα «όπως είναι σήμερα». «Έκανε κακό στο Δημόσιο» εκτίμησε, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το Σύνταγμα προστατεύει τη μονιμότητα, γι' αυτό και όπως υποστήριξε, ο ίδιος κινείται στα πλαίσια του Συντάγματος.

«Εγώ», τόνισε, σε ερωτηση για τη μνημονιακή δέσμευση των 11.000 απολύσεων, «δεν είμαι κυνηγός απολύσεων αλλά όλη η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, είναι μνημονιακή υποχρέωση».

Τέλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τάχθηκε υπέρ της εκχώρησης υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιώτες «χωρίς προκαταλήψεις», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Το κράτος έχει μικρύνει αρκετά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να γίνει χωρίς προκαταλήψεις συζήτηση για στοχευμένη εκχώρηση ορισμένων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Το κράτος πρέπει να μικρύνει κι άλλο», υποστήριξε, αλλά υπάρχει κι ένας πυρήνας που δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί.»

Πηγή: | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...