Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Ειρηνικά συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη κατά της λιτότητας


Ειρηνικά πραγματοποιήθηκαν οι πορείες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ.

Λίγο πριν από τις 19:30 το βράδυ ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση, που διοργάνωσαν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς και στη συνέχεια οι διαδηλωτές συγκρότησαν πορεία, κατά μήκος της οδού Εγνατίας, με κατεύθυνση προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Στην κεφαλή της πορείας τέθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, αντιπροσωπεία των σωμάτων ασφαλείας, εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΤΑ., συνταξιούχοι, κ.ά.

Την ίδια ώρα, η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τέθηκε επικεφαλής της πορείας του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε από την πλατεία Αριστοτέλους, με κατεύθυνση την πλατεία της ΧΑΝΘ, ενώ στη συνέχεια ο κύριος όγκος των διαδηλωτών κατευθυνθηκε στην Σταυρούπολη, για το φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Συλλαλητήρια πραγματοποίησαν επίσης οπαδοί της ομάδας ποδοσφαίρου του Ηρακλή, καθώς και πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων και διαδηλωτών, που πρόσκεινται στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν, μετά τις 6 το απόγευμα, στην οδό Μητροπολίτη Γενναδίου και στην Καμάρα, αντίστοιχα.

Νωρίτερα το Σάββατο, συγκέντρωση στην πλατεία του Λευκού Πύργου και πορεία προς το ξενοδοχείο «Μακεδονίας Παλλάς», όπου αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, πραγματοποίησαν ένστολοι αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις μισθολογικές περικοπές.

Το κάλεσμα των συνδικαλιστικών ενώσεων των Σωμάτων Ασφαλείας, δόθηκε στις 12 το μεσημέρι, όπου εκατοντάδες ένστολοι, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα εις βάρος τους σχεδιαζόμενα κυβερνητικά μέτρα.

«Δεν αντέχουμε άλλο» είπε, απευθυνόμενους προς τους συναδέλφους του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χρήστος Φωτόπουλος, ενώ, σχολιάζοντας το σύνθημα μερίδας διαδηλωτών για απεργιακές κινητοποιήσεις, σημείωσε: «Η απεργία είναι διεκδικήσιμη. Με τα μέτρα που παίρνουν, μόνοι τους μας οδηγούν εκεί».

Στη συγκέντρωση βρέθηκε, μεταξύ άλλων, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των ένστολων, ενώ θυμήθηκε τα μεταπολεμικά χρόνια όταν, όπως είπε, ο πατέρας του υπηρετούσε στη Χωροφυλακή.

Συγκροτώντας πορεία, οι ένστολοι -στη συνέχεια- βγήκαν στο οδόστρωμα και κατευθύνθηκαν, μέσω της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, προς το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς». Στο ύψος της οδού Έντισον παρατάχθηκαν τρεις αστυνομικές κλούβες, ανακόπτοντας την πορεία των διαδηλωτών προς το ξενοδοχείο, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Τελικά, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών κατευθύνθηκε στο ξενοδοχείο, όπου, την ώρα εκείνη βρισκόταν, κυβερνητικό κλιμάκιο, και επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ένστολων «απαίτησαν» -όπως είπαν- να μεσολαβήσει o κ. Καράογλου, ώστε να συναντηθούν την Κυριακή με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σε δηλώσεις του ο κ. Φωτόπουλος, τόνισε: «Ο αγώνας μας δεν θα έχει τελειωμό. Ή θα δώσουν λύση στα ζητήματά μας ή θα μας αποτελειώσουν. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τελικής δικαίωσης».

Όσον αφορά στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η ΕΛ.ΑΣ. έχει κινητοποιηθεί και τελεί αυξημένες περιπολίες δικυκλιστών της ομάδας ΔΙΑΣ και εντατικούς ελέγχους στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Εκτιμάται ότι στη συμπρωτεύουσα βρίσκονται περίπου 3.500 αστυνομικοί από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα κι άλλες περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...