Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των αρχηγών - "Αγώνας δρόμου" για οριστικοποίηση μέτρων 11,5 δισ. ευρώ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σημειώνεται ότι, παρών στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Κύριο αντικείμενο της συζήτησης ήταν η οριστικοποίηση των γενικών κατευθύνσεων των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας στα γενικά μέτρα περικοπής δαπανών που πρέπει να ληφθούν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, τόνισε ότι επρόκειτο για μία εποικοδομητική συνάντηση. Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, "επιδίωξη είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς επιπλέον ύφεση".

Από την πλευρά του ο πόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι, "πρέπει να αλλάξει το επικοινωνιακό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα διεθνώς".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι, "στόχος είναι να γίνει με τρόπο που να διασφαλίζεται η δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και τη μετάβαση από την ύφεση σε σταθερoύς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό γίνεται με παράταση, δηλαδή επικαιροποίηση του προγράμματος έως τον Ιούλιο του 2016 "

Κατά την έξοδό του από το Μαξίμου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι: «Δεν έχουμε τελειώσει, συνεχίζεται η αντιμετώπιση όλων αυτών των ζητημάτων. Η οικονομική πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη αλλά και η κοινωνία δεν αντέχει άλλο να ματώνει».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι, «οριζόντιες εφαρμογές μέτρων δεν θα υπάρξουν».
 
Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση που είχε από τις 10.00 το πρωί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με τους επικεφαλής της τρόικας στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας φέρεται να παρουσίασε στην τρόικα τις κατευθύνσεις και όχι τα μέτρα εξοικονόμησης των 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, που πρόκειται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, αναφέρουν ότι τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν περικοπές συντάξεων, εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, επιδομάτων και κοινωνικών παροχών, νοσοκομειακών και φαρμακευτικών δαπανών και αποκρατικοποιήσεις δημοσιών οργανισμών.

Χαρακτηριστικά στις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσια Δημοσιονομικής Στρατηγικής περιλαμβάνονται:

-Η επιβολή πλαφόν ανώτατης σύνταξης μεταξύ 2.000 και 2.200 ευρώ.
-Περικοπές 5% σε όλες τις κύριες συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ.
-Μειώσεις 10% σε όλες τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ.
-Πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και αναδρομική επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ.
- Περικοπές στις αμοιβές στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
-Κατάργηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και χορήγηση τους με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.
-Χρηματική ποινή υπερβάλλουσας χρήσης σε όσους ασφαλισμένους ξεπερνούν ένα όριο στις δαπάνες υγείας.

Ο κ. Πολ Τομσεν μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε πως οι συζητήσεις γίνονται σε καλό κλίμα και προσδιόρισε για τα τέλη της εβδομάδας την αποχώρηση του υψηλόβαθμου κλιμακίου της τροικα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να βρει από που θα περικοπούν τα 11,5 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014, ενώ ανώτερο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση έχει οριστικοποιήσει το σχετικό σχέδιο και θα λάβει την τελική έγκριση από τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη.

Πάντως, τίποτα δεν θα ισχύσει εάν πρώτα δεν εγκριθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς που μετέχουν στην Κυβέρνηση συνεργασίας.
 
Αμέσως μετά οι επικεφαλής της τρόικας είχαν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση εστίασθηκε στην άρση εμποδίων στην απελευθέρωση υπηρεσιών και αγορών και σε θέματα διοικητικής φύσης.

Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε μεγάλη έμφαση και στην ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας, εξόδου από την ύφεση και εμπέδωσης της εμπιστοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...