Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ετοίμαζαν τον Μάιο μια «Χρυσή Αστυνομία» μέσα στην ΕΛ.ΑΣ.

Και συνδικαλιστικά θα εκφράζονταν οι στενές σχέσεις αστυνομικών με τη Χ.Α.


Γράφει ο Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος στο ΒΗΜΑ

Εκατοντάδες αστυνομικοί ετοιμάζονταν πριν από μερικούς μήνες να δημιουργήσουν τη «Χρυσή Αστυνομία», ένα επίσημο δηλαδή συνδικαλιστικό «θύλακα» της Χρυσής Αυγής στην ΕΛ.ΑΣ. Οι ένστολοι αυτοί, που ήταν σε άμεση συνεννόηση με βουλευτές του ακροδεξιού μορφώματος, ετοιμάζονταν να προωθήσουν με επίσημο τρόπο τις πιο ακραίες θέσεις για την αντιμετώπιση των αλλοδαπών ή άλλων κοινωνικών ομάδων.

Η παρασκηνιακή αυτή κίνηση όμως φέρεται να έγινε αντιληπτή από ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και συνδικαλιστές, οι οποίοι κατόρθωσαν να τη ματαιώσουν μπροστά στον κίνδυνο να εκτεθεί ανεπανόρθωτα το αστυνομικό Σώμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με την επίσημη πλέον επιβεβαίωση των σχέσεων με την ακροδεξιά οργάνωση.

Την ίδια ώρα ωστόσο άλλοι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. κατήγγειλαν στο «Βήμα» ότι όταν είχαν εκδώσει ανακοινώσεις με επιθετικά σχόλια για τη συμπεριφορά βουλευτών της Χρυσής Αυγής σε βάρος συναδέλφων τους στην Κρήτη και στην Ανάβυσσο, δέχθηκαν «οχλήσεις» από ηγετικά στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη «να χαμηλώσουν τους τόνους, να μην το επαναλάβουν ξανά γιατί πρόκειται για μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου».

«Το Βήμα» αποκαλύπτει την πιο κραυγαλέα υπόθεση που αναδεικνύει τις σχέσεις «στοργής» ενός σημαντικού τμήματος την ΕΛ.ΑΣ. με τη Χρυσή Αυγή που ήδη εξετάζει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

«Χρυσή Εφεδρεία»…

Το… κίνημα της «Χρυσής Αστυνομίας» ή και «Χρυσής Εφεδρείας», όπως μπορεί να μετονομαζόταν παρουσιάστηκε πριν από μερικούς μήνες στις εκλογές της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών που αριθμεί περίπου 8500 μέλη -πραγματοποιήθηκαν στο τέλος Μαΐου 2013.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος κ. Βάιος Σκαμπαρδώνης που εκπροσωπεί νομικά το συγκεκριμένο σωματείο, «είχαμε διαπιστώσει τους τελευταίους μήνες, μετά την πολιτική απόφαση για τη δημιουργία διαπαραταξιακών ψηφοδελτίων, ότι υπήρχε κίνηση τουλάχιστον 15-20 αστυνομικών που είχαν σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή να κατέλθουν σε αυτόνομο ψηφοδέλτιο. Τότε και με τη δική μου συμμετοχή είχαμε συναντήσεις με στελέχη πολλών κομμάτων αλλά και με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προκειμένου να αλλάξει αυτή η μορφή των ψηφοδελτίων και να μη δοθεί η ευκαιρία σε υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής να εμφανισθούν πλέον με δημόσια έκφραση στο αστυνομικό Σώμα. Τελικά τέτοιου είδους ψηφοδέλτιο δεν εμφανίσθηκε, όμως μετά τις εκλογές υπήρξε αθρόα αποχώρηση αστυνομικών από το σωματείο. Με μία από τις βασικές αιτίες ότι δεν βρήκαν τρόπο συνδικαλιστικής έκφρασης…»

Σύμφωνα με άλλες πηγές οι συνδικαλιστές εκπρόσωποι του ακροδεξιού μορφώματος προέρχονταν από υπηρεσίες της Ασφάλειας Αττικής, από τμήματα της πρωτεύουσας, από τα ΜΑΤ, από την Τροχαία και από άλλες υπηρεσίες.

Όπως ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης άλλος δραστήριος συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ., «οι αστυνομικοί που οργάνωναν την αυτόνομη κάθοδο με το ακροδεξιό μόρφωμα μας έλεγαν ότι θα χρησιμοποιήσουν το όνομα "Χρυσή Αστυνομία" για το ψηφοδέλτιό τους. Κάποιοι μιλούσαν και για "Χρυσή Εφεδρεία". Υπολογίζαμε πως παρ' ότι δεν είχαν δραστηριοποιηθεί ξανά συνδικαλιστικά, θα έπαιρναν ποσοστά τουλάχιστον 10%. Όμως ελλόχευε ο μεγάλος κίνδυνος αυτή η επίσημη πλέον συμμετοχή της Χρυσής Αυγής μέσα στην ΕΛ.ΑΣ. να μας κάνει διεθνώς ρεζίλι. Πέρα από όσα "πιστεύω" για τη μεταχείριση των αλλοδαπών, των ακροδεξιών και άλλων, θα μετέφεραν πλέον επισήμως μέσα στο αστυνομικό Σώμα αυτή η συνδικαλιστική ομάδα. Οφείλω όμως να πω ότι δύο-τρία άτομα που εμφανίζονταν ως θιασώτες της "Χρυσής Αστυνομίας", τελικά βρήκαν στέγη σε ψηφοδέλτια άλλων παρατάξεων».

«Μας έλεγαν να μην κατακρίνουμε τους βουλευτές της ΧΑ»

Ένα άλλο σημείο που αποκαλύπτει την παρείσφρηση της Χρυσής Αυγής στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά και τη σύγχυση των ανώτατων αξιωματικών είναι αναφορές άλλων συνδικαλιστών που έχει καταγράψει η έρευνα του «Βήματος».

Σύμφωνα με αυτές, «όταν με ανακοινώσεις μας τολμούσαμε να κατακρίνουμε και να καταδικάσουμε τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής για υβριστικά σχόλια εναντίον αστυνομικών, από τα κεντρικά της Κατεχάκη μας ζητούσαν να ηρεμήσουμε και να μη γινόμαστε τόσο επιθετικοί. Τέτοιου είδους αντίδραση είχαμε όταν είχαν γίνει τα επεισόδια στην ΤΟ Αναβύσσου της Χρυσής Αυγής (σ.σ. η συγκεκριμένη τοπική οργάνωση έκλεισε τελικά λόγω εμπλοκής μελών της σε παράνομες πράξεις) και την επίθεση εναντίον οπαδού του ΚΚΕ αλλά μετά και τα προσβλητικά λόγια βουλευτών της οργάνωσης εναντίον αστυνομικών στην Κρήτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...