Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ο "νόμος της σιωπής" για τις ρατσιστικές επιθέσεις στα Χανιά

​Eξι από τις συνολικά 25 υποθέσεις που πρόσφατα κατήγγειλε το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων ως «νεοναζιστικές ή ρατσιστικές επιθέσεις» έχουν εξιχνιαστεί από την Αστυνομία στα Χανιά, με την πλειοψηφία των περιστατικών να μην έχει καταγγελθεί σύμφωνα με όσα απαντά επίσημα η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων.

Στον απόηχο της στυγερής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και των ραγδαίων εξελίξεων με τις συλλήψεις στελεχών της Χρυσής Αυγής το Στέκι και άλλες συλλογικότητες της πόλης είχαν δημοσιοποιήσει το χρονικό επιθέσεων που σημειώθηκαν στα Χανιά από το 2009 μέχρι το 2011, τις οποίες κατήγγειλαν ως ναζιστικές και ρατσιστικές. Επισήμως πάντως η Αστυνομία στα Χανιά δεν αποδίδει ρατσιστικό ή πολιτικό χαρακτήρα σε όσα από τα περιστατικά την έχουν απασχολήσει.

Τα 'Χ.Ν.' ζήτησαν από την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων μία επίσημη απάντηση αναλυτικά για κάθε ένα από τα περιστατικά και όπως προκύπτει η πλειοψηφία τους δεν είχε καταγραφεί καθώς δεν είχε γίνει σχετική καταγγελία.

Πιο συγκεκριμένα, έντεκα υποθέσεις δεν καταγγέλθηκαν επίσημα στην Αστυνομία, για επτά έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος αγνώστων δραστών, έξι έχουν εξιχνιαστεί και έχουν αποδοθεί κατηγορίες και σε μία περίπτωση έχουν γίνει συλλήψεις.

Γιατί δεν καταγγέλλονται οι επιθέσεις;

Αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγγέλονται στην Αστυνομία, η απάντηση είναι μάλλον προφανής. Οπως ανέφεραν στα 'Χ.Ν.' μετανάστες που ζουν στην πόλη μας, αλλά και άτομα που δραστηριοποιούνται σε αντιρατσιστικούς φορείς και συλλογικότητες, η πιο σημαντική παράμετρος για τον 'νόμο της σιωπής' είναι ο φόβος των κυρώσεων.
«Ενας μετανάστης χωρίς χαρτιά που αντιμετωπίζεται ως 'παράνομος' από το ελληνικό κράτος είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαβεί την πόρτα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Ενας ακόμη λόγος είναι το αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει χρόνια τώρα σε όλη την Ελλάδα καθώς αρκετές υποθέσεις δεν εξιχνιάζονται, ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για συγκάλυψη προσώπων και καταστάσεων από την Αστυνομία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι βάσει των πρόσφατων εξελίξεων με τις συλλήψεις σχετικά με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μέχρι στιγμής στα Χανιά δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε εμπλοκή αστυνομικού με τον χώρο της ακροδεξιάς, αντίθετα με το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο που το κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. διενεργεί έρευνες για την πιθανή διασύνδεση ενστόλων με τη Χρυσή Αυγή.

Πηγή: Xανιώτικα Νέα, creteplus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...