Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΣΔΟΕ: Επιστρατεύει... duplex ελέγχους - Χρέη 1 δισ. ευρώ από τα νυχτερινά κέντρα


Μια νέα τακτική ετοιμάζεται να εφαρμόσει το ΣΔΟΕ στην προσπάθειά του να "μαζέψει" όσο μπορεί την φοροδιαφυγή. Ετσι, σχεδιάζεται ένα σύστημα "διπλών" ή ακόμα και "πολλαπλών" ελέγχων προκειμένου να... πιάσουν τους φοροφυγάδες οι οποίοι επαναπαύονται όταν περνούν οι ελεγκτές μία φορά από το κατάστημά τους.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ, ενώ θα ελέγχει μία φορά μία επιχείρηση ή μία περιοχή, θα "ανακάμπτει" και την επόμενη ημέρα, αιφνιδιαστικά, ή ακόμη και τρεις και τέσσερις φορές τον ίδιο μήνα, ανάλογα με τις πληροφορίες που θα έχουν συγκεντρώθει.

Μέχρι σήμερα, οι επιχειρηματίες, όταν πέρναγε το ΣΔΟΕ μία φορά, τις επόμενες ημέρες δεν έκοβαν αποδείξεις ή έκοβαν πολύ λίγες και έτσι συνεχιζόταν η φοροδιαφυγή. Επιχειρείται τώρα αυτό να αλλάξει.
Κατασχέσεις και τη νύχτα

Κατασχέσεις εισπράξεων από επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο θα μπορούν να κάνουν ακόμα και την νύχτα οι άνδρες του ΣΔΟΕ και της οικονομικής αστυνομίας. Στο στόχαστρο μπαίνουν περίπου20.000 νυχτερινά κέντρα τα οποία έχουν ανοιχτές οφειλές άνω του 1 δισ. ευρώ.

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε χθες η κυβέρνηση δίνει την δυνατότητα στο Δημόσιο να επιβάλει κατασχέσεις εισπράξεων και από νυχτερινά κέντρα τα οποία δεν «έπιανε» ο σχετικός νόμος καθώς προέβλεπε, ότι κατασχέσεις (από επιχειρήσεις με χρέη άνω των 50.000 ευρώ) μπορούν να γίνονται μόνο πρωινές ώρες και εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας.

Με την ΠΝΠ επιτρέπονται οι κατασχέσεις και κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα Σάββατα, τις Κυριακές, αλλα και το μήνα Αύγουστο που δεν προβλεπόταν στον νόμο.

Ο νόμος που επιτρέπει κατασχέσεις από επιχειρήσεις -με χρέη ανω των 50.000 ευρω- παρέμενε ανενεργός επί σχεδόν 40 χρόνια. Η ΠΝΠ που υπέγραψε η κυβέρνηση ενεργοποίησε και συμπλήρωσε το νόμο. Στο στόχαστρο των επιχειρήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Είσπραξης Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών και της Οικονομικής Αστυνομίας βρίσκονται περίπου 20.000 νυχτερινά κέντρα (εστιατόριο μπαρ κέντρα ψυχαγωγίας κ.ά.), από τις συνολικά 500.000 επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 50.000 ευρώ η κάθε μία.

Συνολικά οι όφειλες των 20.000 νυχτερινών κέντρων υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1 δισ. ευρω.

Οι κατασχέσεις εισπράξεων ξεκίνησαν πιλοτικά πριν από δυο εβδομάδες στη Γλυφάδα. Δικαστικός επιμελητής και άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας μπήκαν σε κατάμεστη από κόσμο καφετέρια και κατευθύνθηκαν προς την ταμειακή μηχανή της επιχείρησης.

Αφού επέδειξαν στους υπευθύνους το ένταλμα κατάσχεσης που είχε εκδοθεί, «άδειασαν» το συρτάρι με τις εισπράξεις που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο ταμείο, με την αιτιολογία ότι κατάσχονται έναντι οφειλών προς το Δημόσιο.

Με την υπογραφή της ΠΝΠ οι κατασχέσεις εισπράξεων θα επεκταθούν και τις ώρες της νυχτερινής ζωής σε γνωστά μαγαζιά που πραγματοποιούν κάθε νύχτα μεγάλους τζίρους.
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...