Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Bloomberg: Χρεοκοπήστε άφοβα

Η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα φέρνει πιο κοντά την χρεοκοπία, όχι όμως ως απειλή αλλά ως δυνατότητα της χώρας να σταματήσει να πληρώνει τους πιστωτές της, υποστηρίζει άρθρο του πρακτορείου Bloomberg.

“Όσο καιρό η χώρα χρειαζόταν να δανείζεται χρήματα για να χρηματοδοτεί τις καθημερινές ταμειακές ανάγκες της, η χρεοκοπία ήταν πρακτικά αδύνατη αφού η άρνηση της πληρωμής των πιστωτών της θα σήμαινε, απλά, περισσότερη λιτότητα, καθώς η μοναδική εναπομείνουσα πηγή χρημάτων ξαφνικά θα έλειπε”, εξηγεί η αρθρογράφος του Bloomberg, Megan McArdle.

Ετσι, εξηγεί η McArdle, εάν το φορολογικά έσοδα του κράτους εξακολουθήσουν να είναι περισσότερα από τα έξοδα μια ενδεχόμενη άρνηση πληρωμών προς τους πιστωτές μπορεί να είναι και η καλύτερη λύση για την Ελλάδα αλλά και ένα εργαλείο για να ζητήσει ένα νέο κούρεμα του εξωτερικού της χρέους.

Σε περίπτωση μάλιστα που οι Γερμανοί συνεχίζουν να αρνούνται να διαπραγματευτούν ένα νέο κούρεμα ή και νέα οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα "θα περίμενα να ακούσω να ανοίγει σύντομα η συζήτηση για χρεοκοπία από την πλευρά του Αιγαίου”, καταλήγει η McArdle.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...