Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Πολιτικές παρεμβάσεις σε ελέγχους του ΣΔΟΕ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ / ENET.GR

Τα τελευταία κρούσματα παρανομίας, από επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων, και το «νταηλίκι» ορισμένων απέναντι σε όργανα του ΣΔΟΕ, να «αγνοούν τη νομοθεσία και την εφαρμογή των νόμων», ήταν ένα από τα θέματα στην ατζέντα του υπουργού Οικονομικών, στην ενημέρωσή του στον πρωθυπουργό, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, όμως, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι «δεν είναι λίγοι οι υπάλληλοι-ελεγκτές του ΣΔΟΕ που δέχονται παρεμβάσεις στην εκτέλεση του έργου τους από πολιτικούς, οι οποίοι έχουν κάποιες σχέσεις με επιχειρηματίες, οι οποίοι ελέγχονται».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι «ελεγκτές φορολογικών παραβάσεων του ΣΔΟΕ απειλούν και προειδοποιούν ότι θα φτάσουν ακόμη και στο γραφείο του πρωθυπουργού για να καταγγείλουν πολιτικούς, υπουργούς, υφυπουργούς, βουλευτές και άλλους, οι οποίοι παρεμβαίνουν ωμά στο έργο τους, όταν πληροφορούνται ή ειδοποιούνται ότι ελέγχουν δικούς τους επιχειρηματίες».

«Θα ενημερώσουν»

Μάλιστα, ελεγκτές του ΣΔΟΕ «έχουν καταγγείλει κατά καιρούς», όπως πληροφορηθήκαμε, παρόμοια περιστατικά και σε ανωτέρους τους, αλλά και σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, ότι πολιτικά πρόσωπα παρεμβαίνουν στο έργο τους, χωρίς ποτέ να γίνει καμία ενέργεια. Απλώς τους έλεγαν ότι «θα ενημερώσουν αρμοδίως» και το θέμα σταματούσε εκεί. Καταλαβαίνετε το είδος της διαπλοκής.

Το φαινόμενο αυτό «της διαπλοκής και της σήψης», όπως λένε ελεγκτές του ΣΔΟΕ, το διαπιστώνουν όταν μπαίνουν σε νυχτερινά κέντρα ή άλλες επιχειρήσεις για έλεγχο και επιχειρηματίες τούς «απειλούν με συνέπειες που θα έχουν από δικούς τους, αν τους γράψουν ή τους σφραγίσουν το μαγαζί».

Ο υπουργός Οικονομικών έχει ενημερωθεί κατά καιρούς για «παρόμοια κρούσματα διαπλοκής, σήψης, αλλά και παρεμβάσεων σε ελεγκτές του ΣΔΟΕ κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους και ζήτησε να μην υποκύπτουν σε απειλές απ' όπου κι αν προέρχονται».

Ελεγκτές, όμως, ενημερώνουν τακτικά, όπως έγινε γνωστό, υπευθύνους της υπηρεσίας τους ότι «κάποιες φορές κινδυνεύει ακόμη και η ζωή τους γιατί ορισμένοι, ιδιαίτερα ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, επικαλούνται φιλία υπουργού, ή υφυπουργού, ή βουλευτή ή κάποιου άλλου δημόσιου παράγοντα και τους συνιστούν να φύγουν από το μαγαζί "πριν είναι αργά" για τους ίδιους».

Στον πρωθυπουργό

Και αυτά τα φαινόμενα ελεγκτές «θέλουν να τα καταγγείλουν στον πρωθυπουργό, ώστε να δώσει εντολή σε αρμόδιους υπουργούς και αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μπορούν να συνεχίζουν απρόσκοπτα τους ελέγχους σ' όλη την επικράτεια».

Από το υπουργείο Οικονομικών πληροφορηθήκαμε, επίσης, ότι ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας πρόκειται να στείλει εγκύκλιο στις περιφερειακές εφορίες (ΔΟΥ) ώστε να «δραστηριοποιηθούν περισσότερο στους ελέγχους και να είναι αυστηροί και άκαμπτοι στις οποιεσδήποτε παραβάσεις διαπιστώνουν» και να ενημερώνουν το υπουργείο για όποιες παρεμβάσεις γίνονται από «προστάτες» τους.

Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας φέρεται ότι είπε ότι «αν κάποιοι υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές ή άλλοι παράγοντες του τόπου πιστεύουν ότι με τη μονόπλευρη λιτότητα και με το "νταβατζηλίκι" τους υπέρ ημέτερων θα ανακάμψει η οικονομία, είναι πολύ γελασμένοι. Είναι προτιμότερο να πάνε στο σπίτι τους!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...