Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Πέθανε ο θρύλος της ιταλικής μουσικής Λούτσιο Ντάλα! - VIDEO

English: Italian singer-songwriter Lucio Dalla
Image via Wikipedia
Θρήνος στην Ιταλία. Την τελευταία του πνοή από καρδιακή προσβολή άφησε ο διάσημος Ιταλός ερμηνευτής, στιχουργός και συνθέτης Λούτσιο Ντάλα κατά τη διάρκεια περιοδείας του για σειρά συναυλιών στην Ελβετία.

Ο συνθέτης του Caruso, που ερμήνευσαν με τεράστια επιτυχία ο Λουτσιάνο Παβαρότι και μετέπειτα ο Αντρέα Μποτσέλι, θα συμπλήρωνε τα 69 του χρόνια την Κυριακή.

Μόλις λίγες ημέρες πριν είχε ανέβει για τελευταία φορά στη σκηνή του φεστιβάλ τραγουδιού του Σαν Ρέμο.

Το όνομα του είναι από μόνο του συνδεδεμένο με τις πιο όμορφες μπαλάντες στην ιστορία της μουσικής, με μελωδίες νοσταλγικές και υπέροχες, με γλυκόπικρες ιστορίες φωλιασμένες στους πιο αλησμόνητους στίχους.

Ο άνθρωπος που μας χάρισε μια από τις όμορφες στιγμές στην μουσική, όταν ερμήνευσε μοναδικά το «Caruzo”-ένα από τα πιο πολυδιασκευασμένα και πολυακουσμένα τραγούδια όλων των εποχών-και άνοιξε το δρόμο ακόμη και για τους Έλληνες κορυφαίους ερμηνευτές που θα προσπαθήσουν να μιμηθούν το παράδειγμα του, όπως τους Διονύση Σαββόπουλο, Σάκη Μπουλά αλλά και Μαρία Φαραντούρη.


Ο Ιταλός δημιουργός συνεργάζεται τη δεκαετία του 70’ με τον ποιητή Ρομπέρτο Ροβέρσι και μαζί γράφουν τραγούδια πολιτικού προβληματισμού που βρίσκουν επάξιους μιμητές σε Γαλλία, Γερμανία και φυσικά Ελλάδα. Μαζί με τον Ροβέρσι ο Ντάλα θα συνεργαστεί για τους τρεις πιο πετυχημένους και δημοφιλείς δίσκους της καριέρας του όπως το Il giorno aveva cinque teste  (1973), Anidride solforosa (1975) and Automobili(1976).

 Η συνεργασία με τον Ροβέρσι φτάνει κάποια στιγμή στο τέλος της αλλά το αστέρι του Ντάλα λάμπει πιο δυνατά από ποτέ. Τα επόμενα τρία άλμπουμ που φέρουν το όνομα του θα γράψουν ιστορία και θα μας χαρίσουν μερικά από τα πιο λατρεμένα τραγούδια της καριέρας του τροβαδούρου. Στίχοι συγκινητικοί και αξεπέραστοι που μιλάνε για τις φτωχογειτονιές της Ιταλίας και για πονεμένους εραστές, όπως το «AnnaeMarco” σιγοτραγουδήθηκαν στην Ελλάδα και φυσικά γίνονται ξανά επίκαιροι όσο ποτέ.

Κανείς επίσης δεν ξεχνάει το «Com’eprofondoilMare” που απηύθυνε ο Λούτσιο σε έναν μακρινό φίλo

 Η αισθαντική φωνή του Ντάλα δύσκολα άλλωστε θα βρει σήμερα μιμητές, όπως και το βαθύ νόημα των ανεπανάληπτων στίχων του. Και σήμερα που η εποχή μας έχει ανάγκη φωνές αξέχαστες και ονειρεμένες βγαλμένες από τα βαθιά και αληθινά αισθήματα, ο Λούτσιο Ντάλα προβάλλει πιο επίκαιρος και αληθινός από ποτέ.



ΔΕΙΤΕ VIDEO  ΕΔΩ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...