Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ιταλοί βουλευτές: «Χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη»

Την αλληλεγγύη προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό εξέπεμψε από την Αθήνα σήμερα η τριμελής αντιπροσωπεία του ιταλικού κοινοβουλίου που συναντήθηκε με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής Βουλής, Ρόκκο Μπουτολιόνε και οι βουλευτές Μαργκερίτα Μπόνιβερ και Σάντρο Γκότσι είχαν σήμερα συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, τους προέδρους κοινοβουλευτικών επιτροπών, τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τους υπουργούς, Εξωτερικών Σταύρο Δήμα και Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

«Ήταν μία έντονη ημέρα κατά την οποία διαπιστώθηκε μεγάλη σύγκλιση απόψεων για μία κοινή μάχη για την Ευρώπη» είπε ο κ. Μπουτιλιόνε στη συνέντευξη Τύπου στην ιταλική πρεσβεία, μετά την ολοκλήρωση των επαφών με τους πολιτικούς στην Αθήνα. Ο Ρόκκο Μπουτιλιόνε εκφράζοντας τον θαυμασμό του για το θάρρος και την ωριμότητα των Ελλήνων να δεχθούν μεγάλες θυσίες, σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να ανοιχτεί μία νέα σελίδα» και τόνισε «την ανάγκη μιας πολιτικής ανάπτυξης της Ευρώπης».

Η σταθερότητα, όπως εξήγησε ο ίδιος, είναι ένα αγαθό, αλλά απώτερος σκοπός είναι η ζωή και η οικονομική, κοινωνική και ηθική ανάπτυξη μιας χώρας. Κι αν η σταθερότητα είναι το πρώτο βήμα, διευκρίνισε, αυτό που πρέπει να ακολουθήσει είναι η ανάπτυξη μέσα από τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος υποδομών, τόσο σε υλικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών και γνώσης, ικανού να προσελκύσει επενδύσεις. Χωρίς το δεύτερο βήμα, όπως είπε, το πρώτο αναιρείται.

«Χωρίς την Ελλάδα, που είναι μία από τις ισχυρότερες ρίζες της, δεν μπορεί να υπάρξει η Ευρώπη» διεμήνυσε ο κ. Μπουτιλιόνε, επισημαίνοντας τη σημασία του να μείνουμε όλες οι χώρες ενωμένες στην Ευρώπη. Μια Ευρώπη, όπως ανέφερε, όχι μόνο δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά και πολιτικής ως συνώνυμου της ευθύνης.

Το επόμενο αναγκαίο βήμα, κατά τον αντιπρόεδρο της ιταλικής Βουλής, είναι να βρούμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην αγορά και τη δημοκρατία, με την απαραίτητη αλληλεγγύη για τις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, διότι αν δεν το κάνουμε, υποστήριξε, θα καταλήξουμε χωρίς αγορά και χωρίς δημοκρατία.

Τη μεγάλη ανησυχία της εξέφρασε η κα Μπόνιβερ, αναφέροντας ότι η «συνταγή» της Ελλάδας αρχίζει να «κυματίζει» πάνω από τα κεφάλια και άλλων χωρών. Η ίδια κατήγγειλε «την άγρια σπέκουλα» των αγορών και την πολιτική των μεγάλων οίκων αξιολόγησης, τονίζοντας ότι εκπέμπεται ένα έντονο σήμα κινδύνου. «Δεν επιστρέφουμε στην Ιταλία επαναπαυμένοι ότι δεν θα συμβεί στην Ιταλία αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Έχουμε επίγνωση ότι οι κυβερνήσεις έχουν στόχο να σώσουν τις χώρες, αλλά αυτό πρέπει να γίνει και με την επιστροφή της πολιτικής στις ανάγκες των λαών». «Οι δημοκρατίες δεν έχουν απεριόριστη υπομονή» συμπλήρωσε.

«Είμαστε στην Αθήνα η τρόικα της δημοκρατίας και της πολιτικής αλληλεγγύης» υπογράμμισε ο κ. Γκότσι, αναφέροντας ότι μετά το πρώτο κεφάλαιο της λιτότητας που γράφτηκε, τώρα μένει να γραφτεί το δεύτερο, αυτό της ανάπτυξης, της αποφασιστικότητας και της συλλογικής ευθύνης.

Ο ίδιος τόνισε τη ζωτική ανάγκη μιας δημοκρατικής Ευρώπης με κοινωνικές πολιτικές, τις οποίες, ισχυρίστηκε, δεν μπορούν πλέον να σηκώσουν τα κράτη-μέλη, και μία σύγκλιση σε κοινή φορολογική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...